Američané jsou rekordně zadlužení. Berou si hypotéky a utrácejí s kreditkou v ruce

Celkový dluh amerických domácností se ve druhém čtvrtletí dostal na nový rekord 12,84 bilionu dolarů. (ilustrační foto)

Celkový dluh amerických domácností se ve druhém čtvrtletí dostal na nový rekord 12,84 bilionu dolarů. (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

I když dluhy Američanů se zvyšují už dvanáct čtvrtletí po sobě a celkový objem dluhu je nyní o 1,7 bilionu dolarů vyšší než v roce 2013, nominálně představuje pouze 67 procent hrubého domácího produktu.
Celkový dluh z kreditních karet se ve druhém čtvrtletí zvýšil o dvacet miliard na 784 miliard USD, což je nejvyšší částka od posledního čtvrtletí 2009.
Největší kategorií výpůjček domácností jsou hypotéky, kde se objem zadlužení zvýšil v porovnání se stejným obdobím loni o 329 miliard na 8,7 bilionu dolarů.
Blízko desetiletého maxima se pohybují půjčky na nákup automobilu.
dolar
7
Fotogalerie

Celkový dluh amerických domácností se ve druhém čtvrtletí dostal na nový rekord 12,84 bilionu dolarů. Meziročně se zvýšil o 552 miliard USD. Přispěl k tomu především růst hypoték, půjček na nákup automobilu i zůstatků kreditních karet, který byl nejvyšší od roku 2009. Uvádí to zpráva Federální rezervní banky v New Yorku. Už v prvním čtvrtletí dluh překonal dosavadní maximum z doby vrcholu finanční krize.

I když dluhy Američanů se zvyšují už dvanáct čtvrtletí po sobě a celkový objem dluhu je nyní o 1,7 bilionu dolarů vyšší než v roce 2013, nominálně představuje pouze 67 procent hrubého domácího produktu. V roce 2009 byl na 87 procentech HDP, upozornil server ekonomického listu The Wall Street Journal. Aktuální rekord nebere totiž v potaz růst počtu obyvatel a ekonomiky.

Do růstu dluhu se částečně promítá důvěra v ekonomiku. Lidé jsou ochotnější investovat do bydlení a nakupovat více spotřebního zboží. Na druhou stranu finanční situace některých domácností se zhoršuje, což je patrné z růstu nesplácených kreditních karet. I když jde o poměrně nízký podíl, kolem šesti procent, za poslední rok prudce vzrostl.

Celkový dluh z kreditních karet se ve druhém čtvrtletí zvýšil o dvacet miliard na 784 miliard USD, což je nejvyšší částka od posledního čtvrtletí 2009. Blízko desetiletého maxima se pohybují půjčky na nákup automobilu. Jejich hodnota stoupla meziročně o 55 miliard na rekordních 1,2 bilionu dolarů.

Největší kategorií výpůjček domácností jsou hypotéky, kde se objem zadlužení zvýšil v porovnání se stejným obdobím loni o 329 miliard na 8,7 bilionu dolarů. V porovnání s vrcholem v roce 2008 je objem peněz na hypotéky celkově o 6,5 procenta nižší.