Američané mají k alkoholu rozporuplný vztah

alkohol v USA

alkohol v USA Zdroj: profimedia.cz

Vztah Američanů k alkoholu je zvláštní kombinací puritánství a poživačnosti. Od zrušení prohibičního dodatku ústavy uplynulo skoro osmdesát let, podmínky vztahující se na prodej „ohnivé vody“ jsou však stále přísnější, než je zvykem ve větší části Evropy. Čas od času se přitom napije 67 procent Američanů, 33 procent podle údajů agentury Gallup abstinuje.

Dostupnost alkoholu mezi Atlantikem a Pacifikem se liší podle oblasti, podmínky pro prodej si totiž určují jednotlivé státy. V osmnácti z nich má na prodej alkoholu monopol místní vláda a nápoje silnější než víno se dají koupit jen ve zvláštních obchodech, v některých případech dokonce jen v zalepených krabicích.

Případná deregulace podmínek prodeje bývá velkým tématem, jako tomu bylo letos v zimě ve státě Washington, kde občané v referendu rozhodli o zrušení státního monopolu na prodej tvrdého alkoholu. Nově jej mohou prodávat i supermarkety. Ani potom není alkohol samozřejmostí – často je k dostání jen do půlnoci. Evropana může překvapit i zákaz transportu načatých nápojů v autě.

Výjimky z pravidla se ovšem najdou. V Nevadě vám nalijí cokoli a kdykoli, což se dobře doplňuje s tamním liberálním přístupem k hazardu. Naopak v několika desítkách „suchých okresů“ hlavně na jihu USA nelze koupit ani pivo.

Pro nákup i konzumaci alkoholu platí celoplošně hranice 21 let, kterou majitelé podniků kvůli vysokým pokutám přísně uplatňují. Bez řidičáku nebo pasu se do některých podniků nedostanete. Takový silně restriktivní přístup má i řadu kritiků, podle kterých hlavně v mladých Američanech pouze posiluje touhu po zakázaném ovoci.