Američané prý roky odposlouchávali německého ministra zahraničí

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier Zdroj: ctk

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) odposlouchávala nejen německou kancléřku a ministerstva hospodářství a financí, ale i současného ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Jeho mobilní telefon je prý na seznamu čísel sledovaných tajnou službou USA.

List Süddeutsche Zeitung nedávno s odkazem na WikiLeaks informoval o seznamu 56 telefonních čísel z nejbližšího okolí kancléřky Angely Merkelové, jež NSA údajně sledovala a z nichž jsou dosud dvě desítky aktivní.

Mezi aktivními čísly jsou například telefony ředitele úřadu kancléřky Petera Altmeiera, jeho předchůdce Ronalda Pofally, šéfa poslaneckého klubu konzervativní unie CDU/CSU Volkera Kaudera nebo státního tajemníka pro koordinaci tajných služeb Klause-Dietera Fritscheho.

Počátky monitorování komunikace vedoucích vládních činitelů sahalo až do období vlády Helmuta Kohla

Nyní Süddeutsche Zeitung napsal, že mezi těmito sledovanými čísly je také Steinmeierův mobil. Dokumenty získané serverem WikiLeaks prý svědčí o tom, že německé ministerstvo zahraničí a jeho sociálnědemokratický šéf byli cílem výzvědných aktivit NSA po léta.

Počátkem července vyšlo díky informacím WiliLeaks najevo, že NSA se zajímala zejména o měnovou a obchodní politiku Německa. Přitom počátky monitorování komunikace vedoucích vládních činitelů sahalo až do období vlády Helmuta Kohla, který stál v čele kabinetu v 80. a 90. letech.

V materiálech serveru se mezi sledovanými objevují i jména vysokých úředníků Schröderovy vlády nebo někdejší Kohlův důvěrník Johannes Ludewig. Podle Süddeutsche Zeitung je z dokumentů patrné, že NSA odposlouchávala německou vládu i před rokem 1998, kdy Kohl úřad spolkového kancléře opustil.