Americe utíká čas. Obama znovu vyzýval k dohodě o dluhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký prezident Barack Obama dnes ve svém pravidelném rozhlasovém projevu vyzval demokratické i republikánské zákonodárce, aby rychle uzavřeli dohodu o zvýšení stropu pro státní dluh. Názory obou stran se podle Obamy neliší natolik, aby to nebylo možné.

„Je velmi málo času,“ prohlásil podle agentury AP americký prezident, který zjevně narážel na datum 2. srpna, kdy by podle amerického ministerstva financí měly USA dojít peníze, pokud se dluhový limit nezvýší. „Musíme dosáhnout kompromisu do úterý, tak aby naše země mohla dále platit včas své účty. Účty, jako sociální dávky, výplaty válečným veteránům a platby na základě smluv, které jsme podepsali s tisícovkami amerických podniků,“ řekl také Obama, podle něhož by zákonodárci neměli upřednostňovat stranické zájmy před zájmy Američanů.

Zda se skutečně dohodu podaří uzavřít, je však zatím velmi nejisté. V noci na dnešek republikáni prosadili ve Sněmovně reprezentantů, kde mají většinu, vlastní plán na zvýšení stropu pro státní dluh ze současných 14,29 bilionu dolarů, ale vzápětí jej zamítl demokratický Senát.

Republikáni zase avizovali, že hodlají ve Sněmovně reprezentantů zamítnout návrh šéfa demokratické většiny v Senátu Harryho Reida. Proti tomuto návrhu chtějí hlasovat také republikáni v Senátu. Podle agentury Reuters dnes 43 ze 47 z nich podepsalo prohlášení, že demokratický návrh nepodpoří. Hlasování by se mělo uskutečnit v neděli v 7:00 SELČ.