Americká centrální banka uvolní 700 miliard dolarů. Snížila také úrokovou sazbu

Fed

Fed Zdroj: Profimedia

Fed
Budova americké centrální banky Fed ve Washingtonu
3
Fotogalerie

Měnový výbor centrální banky USA opět snížil základní úrokovou sazbu - tentokrát o jeden procentní bod do pásma 0 až 0,25 procenta. Zároveň zahajuje masivní program nákupů aktiv ve výši nejméně 700 miliard dolarů (16,5 bilionu korun). Chce tak ochránit americkou ekonomiku před ekonomickými dopady epidemie nového koronaviru.

Podle Evropské centrální banky spouštějí hlavní světové centrální banky společnou operaci, jejímž cílem je zajistit, aby byl v pondělí na trhu dostatek likvidity.

Do akce je kromě ECB a Fedu zapojena ještě britská, japonská, kanadská a švýcarská centrální banka, uvádí měnový výbor ECB.

Fed bude udržovat úrokové sazby blízko nuly, dokud si nebude jistý, že je krize zažehnána, uvedla banka ve svém sdělení. Proti dnešnímu kroku hlasovala jen jedna z 12 členů měnového výboru Fed - Loretta J. Mesterová - která v něm zasedá za Cleveland a přála si méně razantní snížení sazeb.

Americká centrální banka dnes také oznámila, že nakoupí pokladniční poukázky za 500 miliard dolarů a hypoteční cenné papíry za 200 miliard dolarů.

Dnešní krok Fedu obratem přivítal americký prezident Donald Trump. "Velmi mne to těší. Chci Fedu poblahopřát," řekl Trump na tiskové konferenci v Bílém domě. Trump po snižování úroků dlouho volal.

Fed úroky snížila nečekaně už podruhé za méně než dva týdny.