Americká ekonomika zpomalila. Spotřebitelé nakupovali méně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

Tempo růstu ekonomiky Spojených států v loňském čtvrtém čtvrtletí prudce zpomalilo na 2,4 procenta. V předchozích měsících přitom drželo slušných ze 4,1 procenta. Oznámilo to americké ministerstvo obchodu.

Opravilo tak svůj první rychlý odhad z minulého měsíce, podle kterého hospodářský růst v závěru roku dosahoval 3,2 procenta.

V celém loňském roce americká ekonomika stoupla o 1,9 procenta. Analytici podle agentury AP předpokládají, že v letošním roce růst zrychlí, a to možná až na tři procenta.

Za revizí růstu ve čtvrtém čtvrtletí stály především spotřebitelské výdaje. Ty podle zpřesněných údajů stouply pouze o 2,6 procenta, namísto původně ohlášených 3,3 procenta. Přesto bylo tempo jejich růstu nejrychlejší od prvního čtvrtletí 2012. Spotřebitelské výdaje se na celkové ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami. Předpokládá se, že na hospodářský růst v letošním prvním čtvrtletí bude mít negativní dopad mimořádně mrazivé počasí v USA. Růst by tak mohl zpomalit na zhruba dvě procenta. Většina ekonomů však předpokládá, že s příchodem jara začne tempo růstu zrychlovat. Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová ve čtvrtek uvedla, že Fed bude navzdory známkám slabosti ekonomiky pokračovat ve zpřísňování měnové politiky. Dodala nicméně, že banka bude pozorně sledovat, zda jsou tyto známky útlumu pouze důsledkem nepříznivého počasí, nebo zda signalizují zásadnější zpomalení hospodářské aktivity. Fed již dříve ohlásil zpřísnění měnové politiky snížením nákupů dluhopisů v úhrnu o 20 miliard USD (asi 400 miliard Kč) měsíčně. Stále však do ekonomiky prostřednictvím těchto nákupů dodává asi 65 miliard dolarů měsíčně. Banka navíc podporuje hospodářský růst téměř nulovými úrokovými sazbami.

Tažení USA proti daňovým únikům je teď v Česku nelegální