Americká kongresmanka se postavila papežovi, zpochybňuje globální oteplování

Země se neotepluje, prohlásila v rozhovoru pro rozhlas členka kongresu USA Marsha Blackburnová. Reagovala tak na slova papeže Františka, který během své návštěvy Bílého domu vyzval k boji proti změnám klimatu.

Nejvyšší představitel katolické církve prohlásil, že řešení problému globálního oteplování není možné nechat na budoucí generaci. Republikánka Blackburnová, která je druhou nejvyšší autoritou ve Výboru pro energetiku sněmovny, však tvrdí, že Země se za posledních 13 let naopak ochladila. „Stále ještě není prokázáno, že by člověk zavinil globální oteplování,“ prohlásila politička. „Já myslím, že jsme se tak o jeden stupeň Fahrenheita ochladili.“ Dodala, že ji žádný argument nepřesvědčí o opaku.

Na otázku, z jakých zdrojů vychází její názor, však třiašedesátiletá členka kongresu nedala uspokojivou odpověď. Světová vědecká komunita včetně americké agentury NASA se na oteplování planety shoduje. „Setkali jsme se s jinými výzkumníky,“ sdělila reportérovi Blackburnová. „Na mnoha schůzích našeho výboru byli přítomni různí lidé a z toho všeho, co přednesli a co jsme byli schopni pročíst, jsme si udělali názor.“ Kongresmanka v rozhovoru také potvrdila, že neuznává evoluční teorii. Vědci na výroky političky reagují rezignovaným údivem, například přední britský klimatolog Brian Hoskins je označil za „naprosto šokující“. „Jestliže paní Blackburnovou nepřesvědčí fakta, dokládá to něco o spolehlivosti jejích názorů,“ řekl novinářům Hoskins.