Americká lehká ropa se po šesti letech propadla pod 45 dolarů za barel

Těžba ropy (ilustrační foto).

Těžba ropy (ilustrační foto). Zdroj: ctk

Světové ceny ropy pokračují v poklesu. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) se tak poprvé po šesti letech dostala pod hranici 45 dolarů za barel, severomořský Brent se nyní nachází pod 46 dolary. Od loňského června se ceny ropy snížily už asi o 60 procent.

WTI v úterý zlevnila až na 44,20 dolaru za barel, což představuje nejnižší úroveň od dubna 2009. Později část ztrát smazala a odpoledne se prodávala za zhruba 44,80 USD za barel. Proti pondělnímu závěru tak stále vykazovala pokles o více než dolar. Cena severomořské ropy Brent se propadla až na 45,19 dolaru za barel, nejníže od března 2009.

„Ceny pokračují ve volném pádu,“ řekl agentuře Bloomberg analytik Amrita Sen ze společnosti Energy Aspects. „OPEC zůstává jediným faktorem, který může trhy v krátké době stabilizovat,“ dodal.

Spojené arabské emiráty se nicméně postavily za listopadové rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nereagovat na pokles cen ropy snižováním produkce. Stejně jako další významní členové kartelu, zejména Saúdská Arábie, se domnívají, že za pokles cen jsou zodpovědní těžaři mimo OPEC.

Ceny ropy tlačí dolů vysoké dodávky suroviny na trh, za kterými z velké části stojí rozmach těžby z břidlicových ložisek ve Spojených státech. „Trh se nyní nachází tak trochu v panice,“ poznamenal analytik Ole Hansen ze společnosti Saxo Bank. „Nezaznamenali jsme žádné kroky nebo komentáře, které by agresivní prodej zmírňovaly,“ dodal.