Americká rýže Uncle Ben's mění název, zmizí i usměvavý černoch

Americká rýže Uncle Ben´s mění název, zmizí i usměvavý černoch

Americká rýže Uncle Ben´s mění název, zmizí i usměvavý černoch Zdroj: profimedia.cz

Americká rýže Uncle Ben´s mění název, zmizí i usměvavý černoch
Americká rýže Uncle Ben´s mění název, zmizí i usměvavý černoch
Americká rýže Uncle Ben´s mění název, zmizí i usměvavý černoch
4
Fotogalerie

Z obalů rýže Uncle Ben's zmizí obrázek usměvavého prošedivělého černocha a také samotný výrobek změní název na Ben's Original, informuje na svých internetových stránkách britská BBC. Výrobce rýže, americký potravinářský koncern Mars Food, tyto změny slíbil už v červnu v souvislosti s celosvětovými protesty kvůli rasismu a policejní brutalitě. Firma čelila kritice, že upevňuje rasové stereotypy.

Nová balení s rýží Ben's Original mají přijít na trh příští rok. Původní značka Uncle Ben's je v prodeji od roku 1947 a po desítky let byla nejprodávanější ve Spojených státech.

Ve státech na jihu USA černoši a černošky byli oslovováni „strýčku“ (anglicky uncle) nebo „teto“ (anglicky aunt) místo formálnějšího a uctivějšího „pane“ nebo „paní“. Rýže Uncle Ben's prý dostala jméno po jistém texaském farmáři, kterého proslavily vysoce kvalitní výpěstky. „Modelem“ pro obrázek na obalech se stal Frank Brown, vrchní v jedné luxusní restauraci v Chicagu.

Společnost Mars v prohlášení o změně názvu a logu značky také uvedla, že vyčlení dva miliony dolarů (46,3 milionu dolarů) na stipendia pro černošské kuchaře a investuje 2,5 milionu dolarů ve městě Greenville ve státu Mississippi, kde má závod na zpracování rýže.

Také další potravinářský gigant, firma PepsiCo, se v důsledku protestů po smrti černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou rozhodla, že změní označení své řady potravin prodávané pod značkou Aunt Jemima (Teta Jemima). Na sirupech, směsích na výrobu palačinek a dalších výrobcích s tímto označením je obrázek smějící se černošky.