Americká vláda chce více prověřovat zájemce o koupi zbraní

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Všichni zájemci o střelné zbraně v USA budou muset splnit stejné požadavky, kontrolována bude například jejich minulost. Dnes to oznámil americký prezident Barack Obama. Ten ohlásil balík legislativních úprav, kterými chce omezit násilnou činnost související s držením zbraní. Média označují Obamův projev ze velmi emotivní, prezidentovi při něm tekly slzy. Kongres v minulosti změny zákona o zbraních opakovaně odmítl, proto se Obama rozhodl zákonodárný sbor obejít formou prezidentských nařízení.

Obama dnes mimo jiné řekl, že z připravovaných opatření budou těžit zodpovědní zájemci o střelné zbraně, neboť pro ně bude proces jejich získání usnadněn. Také řekl, že prověrky minulosti kupců, které mají provádět prodejci, mohou přispět k zabránění násilí spojeného se střelnými zbraněmi.

Americký prezident zdůraznil, že věří v druhý dodatek americké ústavy, která občanům USA umožňuje držet a nosit zbraně. Dodal, že je možné snížit případy násilí a zároveň dodržet zmíněné ústavní právo.

„Vytvořili jsme systém, ve kterém nebezpeční lidé mohou využívat rozdílných pravidel,“ prohlásil Obama s tím, že nová opatření nejsou komplotem, jehož účelem by bylo všem odebrat zbraně.

Na adresu Kongresu řekl, že neustálé omlouvání nečinnosti zákonodárců již není možné tolerovat, proto je nutné podniknout rozumné kroky k ochraně lidských životů. Uvedl rovněž, že výrobci zbraní se svými zájmy mohou držet jako rukojmí Kongres, nikoli ale Spojené státy.

Mezery v pravidlech

Na zmíněnou trestní minulost zájemců o koupi střelných zbraní se podle současného zákona musejí ptát jenom obchodníci s příslušnou federální licencí. Mnoho lidí, kteří prodávají zbraně na veletrzích, přes internet nebo na bleších trzích, ovšem příslušné povolení nemá. Podle stoupenců přísnější kontroly držení zbraní tato díra v zákoně umožňuje obcházet požadavek prověřovat trestní minulosti budoucích majitelů zbraní.

Americká média se shodují, že prezidentův projev byl mimořádně emotivní. Obama totiž veřejně ukázal zlobu a lítost, kterou v něm vyvolávají střelecké masakry na školách. Prohlásil například, že ho dohánějí k šílenství myšlenky na dvacítku prvňáčků, které na základní škole v Connecticutu v prosince 2012 zavraždil střelec Adam Lanza.

„To mě ten den změnilo,“ řekl Obama poté, co jeho proslov uvedl Mark Barden, jehož sedmiletý syn při masakru na škole zahynul. Během projevu prezidentovi tekly po tvářích slzy.

Přísnější kontroly Kongresem neprošly

Obama se pokoušel prosadit přísnější kontrolu zbraní už několikrát. Nikdy ale nezískal souhlas Kongresu ovládaného republikány, kteří považují právo na vlastnictví zbraně za nedotknutelné. Prezident tvrdí, že k nejnovějším krokům souhlas Kongresu nepotřebuje. Podle republikánů ale prezident zneužívá svoje pravomoci. Obama rovněž čelí tvrdému odporu ze strany vlivné Národní asociace držitelů zbraní (NRA) a dalším početným stoupencům názoru, že přístup občanů ke zbraním nemá být nijak omezován.

Šéf NRA Chris Cox prezidenta kritizoval. Jeho návrhy, které označil za zralé ke zneužití, by prý nezabránily žádné z tragédií, o nichž Obama v proslovu hovořil. „Americký lid nepotřebuje žádné emotivní a bohorovné přednášky, které jsou prosté jakýchkoli faktů,“ řekl Cox s tím, že NRA bude pokračovat v boji za ochranu práva nosit zbraň.

Ryan: Na Obamových slovech nezáleží

Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan prohlásil, že na Obamových slovech nezáleží, protože nejsou nad americkou ústavou. Podle něho je možné očekávat, že prověrky zájemců o nákup zbraně budou napadeny u soudu. Rovněž dodal, že ať již Obama učiní cokoli, může to být po listopadových prezidentských volbách zvráceno, pokud vyhraje republikánský kandidát.

Předák senátní republikánské většiny Mitch McConnell označil Obamu za slabého vůdce, který se věnuje spíše tomu, jak podkopat právo Američanů nosit zbraň, než boji proti terorismu.

Prodej zbraní v USA je v poslední době na vzestupu, podle analytiků zřejmě i v souvislosti s očekávaným zpřísněním vlastnictví zbraní, jak o něm dnes hovořil Obama. Výrobce zbraní Smith & Wesson v pondělí zvýšil odhad zisku na současné čtvrtletí i na celý finanční rok. Firma uvedla, že prodej jejích výrobků překonává očekávání a už v prosinci oznámila, že zisk za tři měsíce do konce října se jí meziročně téměř ztrojnásobil.