Americké akcie po výhře republikánů stouply na nový rekord

Obchodník Peter Tuchman sleduje index Dow Jones

Obchodník Peter Tuchman sleduje index Dow Jones Zdroj: ctk

Americké akcie dnes obnovily růst, k němuž jim pomohlo zejména přesvědčivé vítězství republikánů ve volbách do Kongresu. Dow Jonesův index se tak vyšplhal na nový rekord. K růstu akcií ale přispěly rovněž příznivé údaje o říjnovém vývoji amerického trhu práce.

Kolem poledne newyorského času vykazoval Dow Jonesův index nárůst o 0,4 procenta na 17.457 bodů. Širší index S&P 500 si připisoval rovněž 0,4 procenta a pohyboval se kolem 2020 bodů. Index technologického trhu Nasdaq Composite přidával 0,1 procenta na 4626 bodů.

Vývoj hodnoty indexu Dow Jones

Republikáni po volbách ovládnou obě komory Kongresu, tedy Sněmovnu reprezentantů i Senát. Investory mimo jiné potěšilo, že výsledek voleb byl jednoznačný. Obávali se totiž, že v případě těsnějších výsledků by mohlo několik týdnů trvat, než by se ukázalo, která strana ovládá horní komoru Kongresu.

Očekávání překonává i pracovní trh

„Nakonec byly ty výsledky dost jednoznačné,“ řekl podle agentury Reuters analytik John Carey ze společnosti Pioneer Investment Management. „To je dobrá zpráva pro odvětví, která řeší regulační záležitosti,“ dodal.

Organizace ADP oznámila, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech během října vytvořili asi 230 tisíc nových pracovních míst. Tvorba pracovních míst tak zrychlila ve srovnání s předchozím měsícem a překonala očekávání analytiků.