Americké rozpočtové drama začíná

Někteří dlouholetí kongresmani mají za to, že jejich mladší kolegové nechápou, proč je nutné hledat kompromis.

Někteří dlouholetí kongresmani mají za to, že jejich mladší kolegové nechápou, proč je nutné hledat kompromis. Zdroj: profimedia.cz

Americké demokraty a republikány, kteří nedokázali uzavřít dohodu k odvrácení mohutných rozpočtových škrtů, čeká boj o rozpočet na příští fiskální rok. Média podotýkají, že Sněmovna reprezentantů i Senát na prvních krocích k přijetí rozpočtu pracují souběžně. Tento vzácný jev považují za známku snahy rivalů dosáhnout tentokrát kompromisu.

Cesta k němu ale bude velmi těžká, protože podstata problému se nezměnila. Republikáni využívají návrhů k tomu, aby Američanům dokázali, že se deficit dá zkrotit i bez zvyšování daní. Demokraté se pravděpodobně zaměří na zrušení různých daňových úlev týkajících se majetnějších lidí. Jejich ambice zřejmě nedosáhnou ke zdolání schodku, ale jen k jeho snížení.

„V době, kdy musíme škrtat, kde jen můžeme, dává smysl hledat možnosti ukončení speciálních daňových úlev, jež nepomáhají střední třídě,“ řekla senátnímu rozpočtovému výboru demokratka Patty Murrayová.

Část republikánů včetně šéfa rozpočtového výboru sněmovny Paula Ryana proti zrušení těchto úlev a „vyčištění“ daňového kodexu v principu není. Rozdílný názor ale panuje na využití úspor. Zatímco demokraté v nich vidí prostředek ke snížení schodku, konzervativci by je rádi zužitkovali ke snížení daňových sazeb, což má pomoci nastartovat ekonomiku.

Ryan tvrdí, že je i bez dalšího zvýšení daňového zatížení schopný do deseti let zajistit vyrovnané hospodaření dodatečnými škrty ve výši 4,6 bilionu dolarů.

„Protože americká ekonomika poroste rychleji než výdaje, rozpočet bude do roku 2023 vyrovnaný a veřejný dluh poklesne těsně nad polovinu velikosti ekonomiky,“ vysvětloval Ryan v názorové rubrice The Wall Street Journal. Součástí jeho plánu je opět návrh na částečnou privatizaci zdravotní péče pro seniory Medicare. Budoucí „klienti“ programu by si podle jeho představ měli vybrat, zda v něm chtějí zůstat nebo budou raději dostávat příspěvek na zakoupení pojistky od soukromé společnosti.

Ryan by chtěl pod větší kontrolu dostat i program Medicaid zaměřený na chudé. Republikán připouští, že prezident Barack Obama tyto návrhy neslyší rád. I tak je ale přesvědčen, že prostor pro shodu existuje.

Zákonodárci každopádně tvrdí, že příprava rozpočtu, podle něhož by se mělo jet od října, má nyní přednost před dohady o aktuálních škrtech. Panuje přesvědčení, že dohoda může znamenat i cestu z patové situace ohledně nutnosti uspořit do konce září 85 miliard dolarů.

Spor o imigranty

Automatické škrty dále rozdělují politické tábory. Čtyřicítka republikánů poslala dopis ministryni vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanové s žádostí o zastavení propouštění nelegálních imigrantů. Tvrdí, že krok prováděný pod zástěrkou finančních úspor je nebezpečný. Podle některých zdrojů propouští úřad přistěhovalce tempem tisíc lidí týdně.

S fiskálním útesem trh nepočítá