Americké zpravodajské služby špehovaly také v sídle OSN

OSN (ilustrační foto)

OSN (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) při své špionážní činnosti odposlouchávala ústředí Organizace spojených národů v New Yorku. Vyplývá to z dokumentů z počítačů NSA, které nechal zveřejnit bývalý zpravodajec Edward Snowden.

Agentuře se v létě 2012 podařilo proniknout do interního systému OSN pro pořádání videokonferencí a rozluštit jeho zašifrování, jak upozornil německý list Der Spiegel.

NSA sledovala také instituce EU

Dokumenty prý rovněž ukazují, jak Spojené státy systematickým způsobem špehují ostatní země a instituce, včetně Evropské unie a Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Popisují například, jak NSA monitorovala vyslanectví EU v New Yorku po jeho přesunu do nových místností na podzim 2012.

NSA podle dokumentů provozuje na více než 80 amerických velvyslanectvích a konzulátech odposlouchávací program, a to často bez vědomí hostitelské země. Dokumenty podle listu Spiegel varují, že vyzrazení této skutečnosti by těžce poškodilo vztahy s těmito zeměmi. „Toto sledování je intenzivní a dobře organizované a nemá mnoho společného s bojem proti terorismu,“ napsal Spiegel.

NSA byla založena v roce 1952 jako agentura na ochranu americké komunikační sítě a na elektrotechnickou špionáž. Zabývá se elektronickým odposlechem a šifrováním zpráv. Terčem ostré kritiky se stala poté, co Snowden upozornil na existenci jejího globálního špionážního programu.

Cílem NSA bylo sledovat obrovské objemy elektronické pošty a telefonních hovorů. Snowden, kterému v USA hrozí stíhání, se uchýlil do Ruska, kde získal dočasný azyl.