Americký generál: Boje proti IS potrvají nejméně tři roky

Bojovníci Islámského státu oslavují dobytí města Rakka

Bojovníci Islámského státu oslavují dobytí města Rakka Zdroj: ctk/ap

Boj proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) potrvá v Iráku a Sýrii nejméně další tři roky. Prohlásil to americký generál James Terry. Sdělil také, že díky letecké pomoci koalice vedené Spojenými státy se tento týden podařilo Kurdům na severozápadě Iráku osvobodit část území, které IS obsadil v létě.

Terry počítá s tím, že než se vojenská situace obrátí, bude to trvat minimálně tři roky. Spojené státy začaly v srpnu s leteckými údery proti IS v Iráku a o měsíc později v Sýrii. Připojili se k nim spojenci ze západních a několika arabských zemí.

V minulých dnech prý letadla podnikla 50 náletů v Iráku, což umožnilo Kurdům osvobodit území o rozloze 100 kilometrů čtverečních v okolí Sindžáru, který leží u irácko-syrské hranice. Kurdští milicionáři - pešmergové - oznámili, že tam osvobodili několik vesnic a vytlačili z nich členy IS.

Město Sindžár leží na úpatí stejnojmenného horského pásu, na něž se v létě, kdy IS vstoupil ze Sýrie do Iráku, uchýlili příslušníci menšiny jezídů. IS přinutil tisíce členů této menšiny přijmout islám, ale zajali také tisíce jejich žen a využívají je jako otrokyně. Mnoho jezídů uprchlo na kurdská území do sousední Sýrie a Iráku.

Terry řekl, že od srpna koalice podnikla proti IS více než 1300 náletů. Od pondělí jich bylo asi 60 a většina jich měla podpořit kurdské jednotky bojující na zemi v oblasti Sindžáru. Pešmergové chtějí prolomit linie obléhatelů a získat město, které leží mezi Mosulem a syrskou hranicí.