Americký ministr obrany přijel do Iráku jednat o boji proti IS

Ashton Carter (na snímku z roku 2013)

Ashton Carter (na snímku z roku 2013) Zdroj: CTK

Do Iráku dnes dorazil na předem neohlášenou návštěvu americký ministr obrany Ashton Carter. S americkými veliteli a iráckými politiky chce jednat o urychlení operací proti radikálům z Islámskému státu (IS). Prezident Barack Obama tento týden řekl, že pověřil Cartera, aby přímo na Blízkém východě zajistil větší aktivitu armád zastoupených v koalici bojující proti IS.

Carter začátkem prosince oznámil, že USA do Iráku vysílají 200 specialistů, kteří mají Bagdádu a Kurdům pomoci zvýšit tlak na IS. Speciální jednotka by podle šéfa Pentagonu měla být časem schopna provádět přepady, osvobozovat rukojmí, získávat zpravodajské informace a zmocňovat se vůdců IS.

USA jsou také připraveny nasadit další poradce a útočné vrtulníky na pomoc irácké armádě v boji s IS o město Ramádí.

Carter do Iráku přicestoval z Turecka, kde v úterý navštívil leteckou základnu, odkud vzlétají stroje mezinárodní koalice k útokům proti IS v Sýrii. „Naléhal na členy koalice, aby svůj tlak na IS znásobili.

Carter: Země Perského zálivu by měly dělat více

„Přáli bychom si, aby země Perského zálivu dělaly více. Některé z nich by se mohly velmi významně zasadit o to, aby sunnitské komunity vystavené vládě IS udělaly více v boji proti této skupině,“ řekl. Tyto země mají podle něj možnost zmobilizovat komunitu syrských Arabů do boje proti IS v jeho hlavním sídle, jímž je syrská provincie Rakka, a mohou také podpořit sunnity v sousedním Iráku.

Saúdská Arábie tento týden oznámila vznik islámské koalice, která bude bojovat proti terorismu. Jsou v ní asijské, africké a některé blízkovýchodní země, ale nikoli Írán, Irák ani Sýrie.

Lenka Klicperová: Problémem Sýrie není jen Islámský stát