Američtí oceláři jsou podle Číny pod nadměrnou ochranou

Vysoké pece, ilustrační foto

Vysoké pece, ilustrační foto Zdroj: Trinecke zelezarny

Napětí mezi čínským a západním průmyslem se nadále stupňuje. I nadále je hlavním tématem roztržky světových trhů spor o světové ceny oceli. Ve čtvrtek dokonce čínské ministerstvo průmyslu vyjádřilo znepokojení nad ochranářstvím, které USA drží nad svými hutěmi.

Ministerstvo veřejně vyzvalo, aby Spojené státy dodržovaly pravidla Světové obchodní organizace. Nadměrný protekcionismus totiž podle Pekingu narušuje konkurenceschopnost v tomto sektoru hospodářství.

Konflikt se rozhořel v květnu, když americké úřady uvalily antidumpingová a antisubvenční cla na dovoz nerezové oceli z Číny ve výši až 450 procent a cla přes 500 procent na čínskou za studena válcovanou plochou ocel. Čína, která je největším světovým producentem oceli už oznámila, že v následujících pěti letech její výrobu sníží o více než 100 milionů tun, tedy přibližně o osminu.

Čínské hutě jsou často kritizovány Spojenými státy i Evropskou unií. Podle nich Čína dlouhodobě křiví trh svými dumpingovými cenami. Za ty prodává v cizině nadbytečnou ocel, kterou není schopná prodat na svém domácím trhu.