Amnesty International: Válečné zločiny v Iráku má na svědomí Rusko, Amerika, Írán a EU

Stíhačka USA na letadlové lodi, operující v Arabském moři a poskytující základnu pro útoky proti ISIS

Stíhačka USA na letadlové lodi, operující v Arabském moři a poskytující základnu pro útoky proti ISIS Zdroj: Profimedia.cz

Konflikt v Iráku si za rok 2016 připsal sedm tisíc obětí a ještě více zraněných na straně civilistů
Konflikt v Iráku si za rok 2016 připsal sedm tisíc obětí a ještě více zraněných na straně civilistů
Irák v posledním roce čelí vytrvalým bojům
Irák v posledním roce čelí vytrvalým bojům
Irák v posledním roce čelí vytrvalým bojům
10
Fotogalerie

Šíitské milice bojující po boku iráckých vojáků proti sunnitským ozbrojencům Islámského státu páchají válečné zločiny. Využívají k tomu zbraně dodané irácké armádě Spojenými státy, evropskými zeměmi, Ruskem i Íránem. Ve své nejnovější zprávě to uvádí mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI). Obviněné milice Hašíd Šábí označily tvrzení za lži.

Podle AI se Teheránem podporované polovojenské skupiny Hašíd Šábí se zbraněmi ze zásob irácké armády dopouštějí mimosoudních poprav, mučení, únosů a cíleného ničení majetku civilistů.

"Zahraniční dodavatelé zbraní, včetně USA, evropských zemí, Ruska a Íránu, si musí uvědomit, že všechny transfery zbraní do Iráku provází reálné nebezpečí, že skončí v rukou milic s dlouhou historií porušování lidských práv," řekl výzkumník AI Patrick Wilcken.

"Irácké úřady pomohly vyzbrojit a vybavit (tyto) milice a platit jejich mzdy - musí přestat tolerovat toto systematické závažné porušování lidských práv a válečné zločiny," dodal.

Mluvčí Hašíd Šábí tvrzení AI popřel na tiskové konferenci přenášené státní televizí. Zpráva AI podle něj obsahuje lži a záměrně pomlouvá oficiální vládní instituci.

AI se opírá o vlastní téměř dvou a půlletý terénní výzkum zahrnující fotografické a video důkazy spolu s rozhovory s desítkami bývalých vězňů, svědků, přeživších a příbuzných těch, co byli zabiti, zadrženi či zmizeli.

Hašíd Šábí loni v lednu kritizoval saúdskoarabský velvyslanec v Iráku Sámir Sabhan. Irácké ministerstvo zahraničí to označilo za porušení diplomatického protokolu.