Neznámý útočník v tričku Star Wars zastřelil pět osob na floridském letišti, další zranil

Přestřelka na letišti v Fort Lauderdale.

Přestřelka na letišti v Fort Lauderdale. Zdroj: ČTK

Při střelbě na floridském letiště zemřelo několik lidí
Při střelbě na floridském letiště zemřelo několik lidí
Při střelbě na floridském letiště zemřelo několik lidí
Při střelbě na floridském letiště zemřelo několik lidí
Při střelbě na floridském letiště zemřelo několik lidí
21
Fotogalerie

Útočník na mezinárodním letišti ve městě Fort Lauderdale na Floridě zabil pět lidí a více než desítku zranil. Osm osob bylo převezeno do nemocnice. Policie zadržela jednoho podezřelého a vyloučila, že by na letišti byl další střelec. Motiv útoku policie neuvedla.

Mezinárodní letiště Fort Lauderdale-Hollywood, které leží asi 30 kilometrů od Miami, na svých twitterových stránkách odpoledne místního času (večer SEČ) informovalo, že "na terminálu 2 došlo k incidentu u výdeje zavazadel". Motiv činu policie zatím nesdělila.

Televize posléze přinesly záběry, jak policie evakuuje lidi pryč z letištní budovy. Před letištní halou záchranáři ošetřovali krvácející lidi.

Jako jeden z prvních na twitteru o neštěstí informoval bývalý mluvčí Bílého domu Ari Fleischer, který byl v době střelby na letišti. Na svém twitterovém účtu napsal, že na letišti se střílelo a "všichni utíkali pryč".

Podle svědectví přítomných byl střelec ve věku 20 až 30 let a měl na sobě tričko s motivem filmové ságy Hvězdné války (Star Wars). Během střelby nic nekřičel. "Neřekl vůbec nic, byl zticha celou dobu," uvedl jeden ze svědků.

Asi hodinu a půl po střelbě vznikla na letišti panika a policisté i cestující začali utíkat z místa pryč a schovávali se za stojící auta. Podle svědka, jehož citovala agentura Reuters, křičel jeden z policistů "Kryjte se, kryjte se!". Média poté začala spekulovat, že na letišti byl ještě druhý střelec. To ale později policie vyloučila.

Senátor za Floridu Bill Nelson televizi MSNBC řekl, že u střelce byl nalezen vojenský průkaz na jméno Esteban Santiago. Není ale jisté, zda byl jeho. Motiv střelce podle Nelsona není znám.

Provoz letiště byl dočasně zastaven. Zatím není jasné, kdy bude obnoven.