Analýza: Jak může vypadat prvních sto dní prezidenta Trumpa?

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ctk/ap

„Já, Donald Trump, slavnostně přísahám, že budu čestně vykonávat funkci prezidenta Spojených států...“ Že se to nemůže stát? Že nemůže v prezidentských volbách vyhrát? Pokud si to ještě myslíte, tak jste se ještě neprobudili. Podle deníku Politico je nyní aktuální zabývat se otázkou, o které dosud ve Washingtonu přemýšlelo jen několik málo lidí.

Co bude pak? Jak bude vypadat prvních 100 dní Donalda Trumpa v úřadu?

Skutečně Donald Trump přednese inaugurační projev bez poznámek a čtecího zařízení?
Nejlepší scénář: Ne. Nový prezident vystoupí s profesionálním proslovem, kterým osloví i ty, kteří ho nevolili, a zaváže se být prezidentem všech lidí. Projev bude bez sebestředností a vychloubání.
Nejhorší scénář: Ano. Bude to nejvíce nesouvislý a nejvíce monotónní projev za poslední roky, který doprovodí plno nesouvisejících odboček. „Melania (Trumpova manželka) se třikrát převlékla, ale podle mě vypadá úchvatně.“ Chybět nebudou ani trapné otázky publiku. „Uděláme Ameriku opět úžasnou? Postavíme zeď (na hranicích s Mexikem). A kdo ji zaplatí?“
Pravděpodobný scénář: Bude spíše připomínat nejlepší než nejhorší scénář. Trump přednese připravený projev s doporučeními odborníků, který si několikrát procvičil. Nebude to jazyk Shakespeara a dočkáme se nevhodných odboček. Projev pravděpodobně mnohé překvapí skromností a zdvořilostí, laťka bude koneckonců velmi nízko.
Bude Donald Trump opravdu žít v Bílém domě?
Nejlepší scénář: Ano a sídlo čekají jen skromné úpravy s lehkým vystavením Trumpova zlata na odiv.
Nejhorší scénář: Ano, ale nebudou chybět stížnosti či rozsáhlé úpravy. Trumpův konglomerát The Trump Organization se pokusí o rozsáhlou přestavbu interiéru, bude potřeba přidat nejméně dvě vířivky. Portréty prezidentů Jimmyho Cartera, kterého Trump považuje za naprostého břídila, a George Bushe mladšího, který podle Trumpa prolhal Spojené státy do války, zmizí a jejich místa zaujmou podobizny Donaldových dětí. Úpravy vnitřku budou tak rozsáhlé, že se začne hovořit o výstavbě zcela nového křídla. Následovat budou kritické komentáře vůči těm, kterým se přestavba nebude líbit a kteří budou žádat zachování historického ducha Bílého domu.
Pravděpodobný scénář: Trumpovi budou Bílý dům využívat zejména pro reprezentační účely a jednání. Přebývat zde budou jen tu a tam, první dáma Melania pak velmi zřídka, většinu času budou trávit ve floridském sídle Mar-a-Lago, který vlastní Trumpova společnost The Trump Organization, a v apartmá Trumpova nového hotelu na Pennsylvania Avenue.
Kdo bude terčem prvního prezidentského tweetu?
Nejlepší scénář: Účet na twitteru bude po dobu prezidentského mandátu pozastaven.
Nejhorší scénář: Cher. “@Cher, skutečný blázen, srovnává mě s Hitlerem? Žádný div, že Sonny zemřel.“
Pravděpodobný scénář: Deník The Washington Post. „Ztrátový a třetijakostní @WP podhodnotil publikum mé inaugurace. Největší v historii. Chabé!“
Bude někdo chtít být členem jeho kabinetu?
Nejlepší scénář: Samozřejmě. Pořád to bude Washington. Proud lidí mířících otočnými dveřmi z méně vlivného světa do vysokých úřadů nebude nijak menší.
Nejhorší scénář: Bude těžké vůbec někoho najít. Do tisku uniknou informace o sérii prominentních odmítnutí, což ukáže administrativu jako zoufalou a nepopulární. Carly Fiorinaová, která republikánské nominační klání vzdala, se s Trumpem sice sejde k jednáním o postu ministryně financí, ale jen kvůli tomu, aby ho před kamerami následně zesměšnila. „Kdo by se chtěl na jeho tvář během kabinetních zasedání dívat,“ prohlásí.
Pravděpodobný scénář: Ano, k administrativě se přidá řada ctižádostivých lidí, ačkoli několik jiných odmítne. Členy kabinetu mohou být i neúspěšní republikánští uchazeči o prezidentskou nominaci Mike Huckabee a Rick Santorum. Nějakou nabídku dostane i známá moderátorka Oprah Winfreyová, o kabinetní funkci zřejmě nepůjde, ta ale odmítne.
Jak se Trump snese s vedením Republikánské strany?
Nejlepší scénář: Nakonec spíše dobře. Přinejmenším během prvních sto dní. Trump okouzlí mnoho republikánských předáků, kterým ukáže připravenost k dohodám. Překvapivě podpoří úsilí republikánského šéfa Sněmovny reprezentantů Paula Ryana rozšířit členskou základnu. Trump totiž není žádným ideologem.
Nejhorší scénář: Vedení strany podá masově demise s tím, že s Trumpem nemůže spolupracovat, a vytvoří novou stranu. Trump při různých příležitostech oznámí senátorům, že mají padáka.
Pravděpodobný scénář: Republikánům pohrozí, jako to činí nyní. Bude spolupracovat s demokraty i republikány v záležitostech, které se mu hodí, nebude tak brát žádné ohledy na znovuzvolení či politický soulad. To ale bude pro značnou část Američanů jen dalším důkazem jeho vítězného tažení.
Kdo bude čestným hostem Trumpovy první státní večeře?
Nejlepší scénář: Prezident Mexika, který ihned po recepci dostane rozepsaný účet. Mexiko by podle Trumpa mělo zaplatit za výstavbu hraniční zdi k zabránění nelegální migrace z Mexika do USA.
Nejhorší scénář: Stejně jako u nejlepšího scénáře - prezident Mexika, který ihned po recepci dostane rozepsaný účet.
Pravděpodobný scénář: Nikdo. Alespoň v prvním roce, než vztahy s dalšími hlavami států vychladnou.
Jaká bude prezidentova první tisková konference?
Nejlepší scénář: Bude stručná. Trump řekne, že chce spolupracovat s oběma stranami na řešení problémů. Sleví z některých radikálních postojů a promluví o tom, jak je poctěn, že získal práci, kterou kdysi zastávali George Washington či Ronald Reagan.
Nejhorší scénář: Strašný propadák. Tiskovka začne tím, že prezidentův mluvčí Piers Morgan bude reportéry jmenovitě urážet a vysměje se jejich posledním článkům. Trump přijde pozdě, odmítne odpovídat na dotazy novinářů, které nemá rád, a předčasně odejde. Díky tomu mu vzroste popularita o osm procentních bodů.
Pravděpodobný scénář: Něco mezi tím.
Dostanou muslimové zákaz vstupovat na území USA?
Nejlepší scénář: Je to nesmyslný a neproveditelný předvolební slib. Úplně se na něj zapomene.
Nejhorší scénář: Trump se o to pokusí, ale narazí u nejvyššího soudu. Následovat budou rozhněvané tweety.
Pravděpodobný scénář: Návrh se objeví na první tiskové konferenci, žádná snaha uskutečnit ho ale nebude.
Jaká bude prezidentova obliba po prvních sto dnech?
Nejlepší scénář: 53 procent. Prezident překvapí svým pokorným přístupem k úřadu, čas od času se ale neubrání, aby předvedl své siláctví.
Nejhorší scénář: 33 procent. Mnoho republikánů se odštěpí do nové strany, která s tou původní bude na ostří nože, a demokraté se nebudou nijak snažit s Trumpem spolupracovat.
Pravděpodobný scénář: 45 procent. Nic vyloženě hrozného se nestane a bude populární zhruba tak jako většina nových prezidentů.
Kolik slavných lidí splní svůj slib a z USA se po Trumpově zvolení odstěhuje?
Nejlepší scénář: Všichni.
Pravděpodobný scénář: Nikdo.