Anonymous se rozkmotřili s WikiLeaks, Assange prý podlehl egu

Sdružení Anonymous (Foto: Profimedia)

Sdružení Anonymous (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Dřívější podpora serveru WikiLeaks ze strany volného společenství internetových aktivistů Anonymous je u konce. Hackeři se od WikiLeaks distancovali kvůli posledním krokům zakladatele serveru Juliana Assange. V dopise zveřejněném na internetu Anonymous Assangeovi vyčítají, že mu už nejde o původní myšlenku zveřejňování tajných vládních a podnikatelských dokumentů, ale jen o sebe.

Na svém účtu na Twitteru organizace mimo jiné napsala: „Konec jedné éry. Přestali jsme sledovat (účet) @Wikileaks a odejmuli jsme naší podporu. Byla to skvělá myšlenka, zničená egy. Sbohem.“ Konkrétně za krokem hackerů z Anonymous, kteří v minulosti útočili na internetové stránky řady organizací, jež šly proti WikiLeaks, stojí podle DPA snahy serveru vybírat peníze od lidí, kteří si zde prohlížejí zveřejněné tajné dokumenty.

Skupina také kritizovala Assangeovy schůzky s celebritami, jakou je například zpěvačka Lady Gaga. Ta se s Assangem setkala minulý týden na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, kde se jedenačtyřicetiletý muž již několikátý měsíc skrývá kvůli obavám, že ho Británie vydá do Švédska. Tam jej úřady chtějí vyslechnout kvůli podezření ze sexuálních deliktů vůči dvěma ženám.

Assange, který vinu popírá, vydání do Švédska odmítá především proto, že by ho Stockholm mohl vydat do Spojených států. Tam by mu údajně hrozil i trest smrti v souvislosti se zveřejněním utajovaných amerických materiálů na serveru WikiLeaks.