AP: Boj Clintonové se Sandersem mohou rozhodnout černošští voliči

Hillary Clintonová slaví vítězství v primárkách v Nevadě

Hillary Clintonová slaví vítězství v primárkách v Nevadě Zdroj: ctk/ap

Politické preference černošských voličů mohou dnes podle amerických expertů rozhodovat o rozdělení hlasů mezi dva demokratické uchazeče o prezidentskou nominaci v USA. Socialista Bernie Sanders a bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová se utkají v 11 amerických státech, kde je ve hře rozhodování o 865 delegátech pro celostátní nominační konferenci. K prezidentské nominaci bude vítěz potřebovat nejméně 2383 delegátů.

Američané afrického původu jsou tradičně stoupenci Demokratické strany, dosluhujícího prezidenta Baracka Obamu podpořili ve volbách v roce 2008 i 2012. Podle agentury AP starší černošští voliči odevzdají hlas Clintonové, mladší generace zřejmě Sandersovi. Pokud bude chtít čtyřiasedmdesátiletý socialista Clintonovou porazit, musí získat část starší černošské generace na svou stranu.

V Jižní Karolíně, kde minulý týden Clintonová Sanderse drtivě porazila, hlasovalo pro bývalou první dámu USA osm z deseti černošských voličů. V Georgii a Alabamě, kde se hlasuje dnes, například Američané tmavé pleti tvoří třetinu všech demokratických voličů.

Sanders se v minulých dnech usilovně snažil získat přízeň černošských předáků a připomínal jim svou účast v bojích za rasovou rovnoprávnost v 60. letech minulého století. Hovořil o nutnosti vyrovnat úroveň platů a o změnách v soudnictví. Clintonová upozorňovala na svou někdejší roli první dámy, v níž udržovala s černošskou komunitou úzké vztahy. Připomínala rovněž svou těsnou spolupráci s Obamou, prvním černošským prezidentem USA.

Důležitá volební účast

Podle analytiků citovaných agenturou AP může rozhodovat volební účast, která je obecně v primárních volbách nižší, než v celostátních volbách prezidentských. To může prospět Clintonové, která má početnější pevné jádro stoupenců.

Sanders ale podle předpokladů svůj boj nevzdá a o hlasy voličů bude usilovat až do červencového závěrečného nominačního shromáždění. Jen v únoru podle jeho volebního štábu na kampaň získal 41 milionů dolarů.

Průzkumy provedené před dnešním hlasováním jasně favorizují Clintonovou. Z 11 států, kde se bude hlasovat, by měla pohodlně zvítězit nejméně v sedmi.