Arabské státy zavedou stoprocentní daň. Postihne tabák a energetické nápoje

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tambako The Jaguar, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Arabské státy sjednotí daně na nealkoholické i energetické nápoje a tabák až na 100 procent. Podle saúdskoarabského listu OKAZ se na tom dohodly členské státy Rady pro spolupráci v Perském zálivu, jejichž rozpočty v posledních měsících výrazně zatěžují nízké ceny ropy, které jsou pro ně významným zdrojem příjmů.

Daň na nealkoholické nápoje má dosáhnout 50 procent a na energetické nápoje a tabák dokonce sta procent, shodli se zástupci členských států. Kuvajt, Saúdská Arábie, Katar, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Omán by dohodu měly oficiálně podepsat v polovině roku a v platnost má vstoupit od začátku roku 2017.

Státy Perského zálivu se kvůli klesajícím cenám ropy potýkají s propadem státních příjmů. Například Saúdská Arábie loni vykázala rekordní schodek ve výši 367 rijálů (2,4 bilionu korun), což je asi 15 procent hrubého domácího produktu. Rijád navíc vyčerpal i část státních rezerv. Omán snižuje některé státní dotace a zvyšuje daně a v podobné situaci se nacházejí i další členské státy rady.

Brent Crude Oil

Rada pro spolupráci v Perském zálivu už několik měsíců připravuje zavedení daně z přidané hodnoty, kterou dosud nevybírá ani jeden z šestice členských států. DPH má vstoupit v platnost do tří let.

Země se zatím nedohodly na výši daně, Mezinárodní měnový fond nedávno naznačil, že Spojené arabské emiráty zvažují pětiprocentní DPH. Od daně budou osvobozeny zdravotnictví, vzdělávání, sociální služby a vybraných 94 potravin. Spory se vedou o zdanění finančních služeb.