Arcibiskup Bezák bude nejspíš očištěn

Vsadil jsem všechno na jednu kartu, protože tady už jde o moji čest, řekl arcibiskup Bezák, který požádal o audienci u papeže.

Vsadil jsem všechno na jednu kartu, protože tady už jde o moji čest, řekl arcibiskup Bezák, který požádal o audienci u papeže.

Rok poté, co Vatikán sesadil trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka z funkce, se začíná mluvit o jeho očištění. Populární duchovní, který se musel stáhnout do ústraní kvůli nezveřejněným obviněním, by se mohl podle slovenského tisku stát například jedním z papežských legátů. Ve hře je údajně i působiště v Praze.

„Ve Vatikánu se mluví o tom, že by se měl stát apoštolským nunciem. Například nunciovi v Česku končí funkční období,“ citovaly slovenské Hospodárske noviny nejmenovaný zdroj z prostředí Vatikánu. Podle konzervativního politika a aktivisty Františka Mikloška by Svatý stolec mohl Bezáka vyslat do některé ze severských zemí.

Bezák se stal arcibiskupem v roce 2009 a rychle si získal přízeň svým neoficiálním vystupováním. Zřejmě však doplatil na to, že se snažil tvrdě vypořádat s dědictvím svého předchůdce Jána Sokola, jenž byl podezříván ze spolupráce s komunistickou Státní bezpečností a z manipulací s církevním majetkem. Udání, která nakonec vedla k Bezákově odvolání, totiž pocházela od jeho odpůrců v arcidiecézi.

Kauza vyvolala na religiózním Slovensku velký ohlas mezi věřícími. Mnozí z nich dodnes odmítají, že by se arcibiskup něčím provinil. Svědčí o tom i modlitební shromáždění na Bezákovu podporu, svolané na úterní večer před sídlo apoštolského nuncia v Bratislavě.

V případu hrají důležitou roli špičky české katolické církve. Apoštolskou vizitaci, která předznamenala Bezákův pád, vedl litoměřický biskup Jan Baxant. Na druhé straně kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka v nedávném rozhovoru pro portál Christnet.cz řekl, že Bezák „nebyl odvolán na základě nějakého morálního deliktu“. Odvolaného arcibiskupa podpořil ve slovenském tisku rovněž kardinál Miloslav Vlk. Už dříve se Bezáka zastal biskup Václav Malý nebo prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík.

Možný posun stanoviska Vatikánu zřejmě souvisí s nástupem nového papeže, který se snaží bojovat proti některým zlořádům ve vedení církve. Na jedné ze soukromých audiencí se například kriticky vyslovil proti korupci nebo homosexuální „lobby“. Minulý týden také jmenoval komisi pro prověření činnosti vatikánské banky, podezřívané z praní špinavých peněz. V pondělí rezignovali generální ředitel banky a jeho zástupce.

Sám Bezák tento týden připustil, že počítá s odchodem do zahraničí, ještě předtím chce ale očistit svoje jméno. V červnu proto požádal o audienci u papeže. „Vsadil jsem všechno na jednu kartu, protože tady už jde o moji čest,“ řekl v deníku Sme.

Autor je redaktorem týdeníku Euro