Asad vytlačuje rebely zpět z Damašku

Boje mezi syrskými bezpečnostními složkami a opozicí se posunuly do Damašku

Boje mezi syrskými bezpečnostními složkami a opozicí se posunuly do Damašku Zdroj: profimedia.cz

Ofenziva nazývaná syrskými povstalci konečnou bitvou o Damašek se zadrhla. Špičkové jednotky prezidenta Bašára Asada v metropoli o víkendu tvrdě zatlačovaly rebely zpět z čerstvě dobytých pozic. Těžké boje protivníci v posledních dnech svádějí i v obchodním centru země – Aleppu. Útok na donedávna pevnou baštu režimu je naopak považován za úspěch povstalců, který svědčí o posilování jejich kapacit i sebevědomí.

Vzbouřenci také tvrdí, že se jim podařilo ovládnout další přechod na hranici s Tureckem. „Převzetí hraničních přechodů nemá strategický význam, ale má psychologický dopad, protože demoralizuje Asadovy síly. Je to známka pokroku revolucionářů, navzdory palebné převaze Asadových vojáků,“ zdůvodnil taktiku generál Fajíz Amru, který přeběhl od vládních vojsk a nyní působí v Turecku. Představitelé Bagdádu ale tvrdí, že rebelové přišli o jeden nebo dva přechody, kterých se předtím zmocnili na irácké hranici.

Nejmenovaný západní diplomat přirovnal podle Reuters Asadův současný postup k lékaři, jenž obětuje pacientovy končetiny, aby zachránil orgány. V hlavním městě prezident nasadil do bojů elitní čtvrtou divizi, která pod velením jeho mladšího bratra Máhera a za podpory vrtulníků zahájila útok na severovýchodní předměstí.

Vojáci byli i na západě metropole. „To je poprvé, co je Damašek svědkem tak prudké střelby,“ řekl Al-Džazíře místní novinář. Syrská osvobozenecká armáda ohlásila „taktický ústup“.

Místní organizace pro lidská práva včera uvedla, že konflikt si od loňského března vyžádal více než devatenáct tisíc obětí. S tím, jak se boje přesouvají z menších usedlostí do lidnatých měst a nabývají na intenzitě, stupňuje se i úprk civilistů. Jen do Libanonu prý v předchozích dnech dorazily až desítky tisíc lidí. Další utíkají do Turecka, Jordánska i Iráku.

V současném chaosu se množí nejen spekulace o tom, že režim v zoufalé situaci sáhne k chemickým zbraním, ale i obavy, že padnou do rukou teroristů. Izrael uvedl, že v případě nutnosti provede vojenskou akci, aby je nedostal libanonský Hizballáh. Nedovolí prý ani vstup utečencům na Golanské výšiny.