Asie už má víc miliardářů než Severní Amerika

Carlos Slim Helú je nejbohatším člověkem světa i podle čínského žebříčku

Carlos Slim Helú je nejbohatším člověkem světa i podle čínského žebříčku Zdroj: profimedia.cz

Časopis o bohatství a luxusu Hurun Report, který se již delší dobu zabývá mimo jiné počítáním čínských miliardářů, provedl letos poprvé sčítání celosvětové. Americký Forbes tak získal v této činnosti konkurenta, podle Číňanů navíc Asie poprvé v počtu dolarových miliardářů překonala Severní Ameriku. Forbes na druhou stranu ve svém posledním sčítání, které zveřejnil v březnu loňského roku, uváděl, že celá asijsko-pacifická oblast má 315 miliardářů, zatímco Severní Amerika 450 a Evropa 310.

Hurun Report napočítal k letošnímu lednu celkem 1453 lidí na světě s osobním majetkem přesahujícím miliardu dolarů. Na Asii z tohoto počtu připadá 608 miliardářů, na Severní Ameriku 440 a na Evropu 324. O zbylé se podle časopisu dělí ostatní kontinenty.

Podle Hurun Report vedou mezi jednotlivými zeměmi stále Spojené státy se 408 miliardáři, druhá je Čína, kde žije 317 extrémně bohatých. Za nimi následuje Rusko, Německo a Indie. Jak Hurun, tak Forbes se shodují v osobě nejbohatšího člověka světa, kterým je třiasedmdesátiletý Mexičan Carlos Slim Helú, podnikající v telekomunikacích s osobním majetkem 66 miliard dolarů.

Na druhém a třetím místě Hurun Report uvádí amerického investora Warrena Buffetta s majetkem v hodnotě 58 miliard dolarů a Amancia Ortegu, španělského zakladatele módní značky Zara, s 55 miliardami dolarů. Hongkongský investor Li Ka Shing si udržel titul nejbohatšího muže Asie se 32 miliardami dolarů, s nimiž je v celosvětovém měřítku sedmý.

Nejbohatší lidé světa podle Hurun Report
Jméno Jmění (v miliardách dolarů) Hlavní zdroj příjmů Věk Země
Carlos Slim Helú 66 America Movil 73 Mexiko
Warren Buffett 58 Berkshire Hathaway 82 USA
Amancio Ortega 55 Zara 76 Španělsko
Bill Gates 54 Microsoft 57 USA
Bernard Arnault 51 LVHM 63 Francie
Larry Ellison 43 Oracle 68 USA
Li Ka-shing 32 Cheung Kong 85 Čína (Hong Kong)
Charles Koch 31 Energy Corporation 77 USA
David Koch 31 Energy Corporation 72 USA
Liliane Bettencourt 30 L'Oreal 90 Francie

Hurun Report odhadl celkové bohatství všech světových miliardářů na 5,5 bilionu dolarů, což je zhruba loňský objem japonské ekonomiky. Nejbohatším městem je podle jeho zprávy Moskva, kde žije víc miliardářů než v kterémkoli jiném městě na světě - celkem 76. Následují ji New York, Peking a Londýn. První desítku až na jednu výjimku tvoří Evropané a obyvatelé Severní Ameriky.

Nejbohatší Čech Petr Kellner, který se v jiných žebříčcích bohatých pohybuje na přelomu první a druhé stovky, v čínském seznamu chybí.