Assange zůstává v Londýně, s žádostí o azyl ve Francii neuspěl

Julian Assange

Julian Assange Zdroj: ctk

Francie odmítla žádost o azyl, se kterou se na francouzské úřady obrátil zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. ustralan Assange se už tři roky ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Stále se obává vydání z Británie do Švédska, kde je podezřelý ze znásilnění.

Žádost přišla ve čtvrtek. „Francie obdržela od Assange dopis. Okolnosti situace ukázaly, že Francie nemůže jeho žádosti vyhovět. Situace pro Assange nepředstavuje žádné okamžité ohrožení. Také je na něj vydán evropský zatykač,“ vysvětlil Elysejský palác, sídlo prezidenta Françoise Hollandea.

Assange ve své žádosti uvedl, že je novinář, kterého kvůli jeho profesionální činnosti pronásledují a ohrožují na životě americké úřady.

„Nikdy jsem nebyl formálně obviněn z žádného trestného činu, nikde na světě včetně Švédska a Británie,“ napsal Assange, který dnes slaví 44. narozeniny. „Můj život je ohrožen. Francie je jedinou zemí, která mi může nabídnout potřebnou ochranu proti politické persekuci, které čelím,“ uvedl v dopise, který zveřejnil deník Le Monde.

Žádost poslal krátce poté, co jeho server WikiLeaks zveřejnil dokumenty, podle kterých Spojené státy odposlouchávaly tři poslední francouzské prezidenty včetně socialisty Hollandea.

Záminka pro vydání

Švédská prokuratura v březnu přistoupila na to, že podezřelého vyslechne na ekvádorské ambasádě, ale zatím do Londýna nikoho neposlala. Australan švédské obviňování odmítá, nic prý neprovedl.

Zároveň tvrdí, že jde jen o záminku, aby mohl být přes Švédsko vydán do Spojených států, kde ho obviní kvůli zveřejnění statisíců utajených amerických vojenských zpráv a diplomatických depeší na internetu.

Švédští vyšetřovatelé Assange zatím z ničeho formálně neobvinili, vyšetřují ho však pro podezření ze znásilnění, které v roce 2010 vznesly dvě švédské spolupracovnice WikiLeaks. Švédsko na něj vydalo mezinárodní zatykač a britská justice a úřady se rozhodly ho vydat Švédsku. Vydání ale brání jeho útěk na diplomatickou misi Ekvádoru.