Ať si Romové žijí ve vlastním státě, navrhuje Slota

Ján Slota, Slovensko

Ján Slota, Slovensko Zdroj: mediafax

Předseda slovenských nacionalistů známý svými xenofobními a rasistickými výroky na adresu menšin přišel s návrhem, jak vyřešit problémy se soužitím Romů a majority. Podle něho by měli mít vlastní stát. „Zde by se toto etnikum mohlo uplatnit, protože pouze oni si vzájemně nejlépe rozumějí. Nikde na světě, kde kočují, nezapadli do komunit státotvorných národů,“ uvedl Slota v článku zveřejněném na internetové stránce SNS.

Jak a kde by tento stát mohl vzniknout, už ale Slota neříká. Podle právníků, které cituje slovenský deník Sme, nejsou jeho vyjádření trestným činem.

Slotovo plné vyjádření z minulého týdne se má v úplné podobě objevit v říjnovém vydání časopisu Playboy.

„Tato komunita nemá s naší slovanskou podstatou a životní filosofií nic společného a ani staletí soužití neposunuly tyto dvě komunity blíž k sobě. Naopak, stále více se vzdalujeme,“ napsal předseda SNS.
Zástupci romských organizací se obávají, že Slota jen přilévá olej do ohně. Situace je totiž podle nich napjatá i kvůli etnickým nepokojům, které se nedávno rozhořely ve městech na severu Čech.

„Slota v podstatě nabádá ty, kteří ještě dřímou, k myšlence, že Romy je třeba vystěhovat. To je cesta, aby i u nás za pár měsíců začalo to, co v Česku,“ řekla deníku Sme romská aktivistka Denisa Havrľová. Podle ní šéf SNS posledními výroky překonává obvyklou míru své nenávistné rétoriky a aktivnější jsou prý i slovenští radikálové.

Napětí v severních Čechách se stupňuje od začátku roku, události pak nabraly rychlý spád během srpna. Nejprve zaútočilo pět Romů mačetami na hosty jednoho z barů v Novém Boru, o čtrnáct dnů pak napadlo v Rumburku až 20 Romů menší skupinku místních obyvatel. Reakcí byly klidné pochody proti násilí, ty ale brzy přešly v demonstrace namířené proti Romům, kterých využívají ke zviditelnění extremisté.

Slovenský politik je provokativními výroky pověstný. Často se vyjadřuje proti maďarské menšině, ale stranou jeho zájmu nejsou ani Romové či homosexuálové, které označuje za zvrhlíky. Proslul například výrokem: „Nasedneme do tanků a srovnáme Budapešť,“ který pronesl v roce 1999. Letos na jaře přišel s myšlenkou, že Slovensko by mělo zvážit vystoupení z EU.