Atleti si v Diamantové lize rozdělí 80 milionů dolarů

Mr. Puma. Jamajský sprinter Usain Bolt by ani nemusel běhat. Ročně si přijde na deset milionů dolarů jen díky tomu, že je tváří značky Puma. Upsal se jí i na dobu po skončení atletické kariéry

Mr. Puma. Jamajský sprinter Usain Bolt by ani nemusel běhat. Ročně si přijde na deset milionů dolarů jen díky tomu, že je tváří značky Puma. Upsal se jí i na dobu po skončení atletické kariéry Zdroj: ctk

Atletická Diamantová liga, která v květnu odstartovala svůj pátý ročník, letos nezvýšila finanční odměny, ale i tak nabízí osmdesát milionů dolarů. A k tomu malý diamant pro vítěze každé disciplíny celého seriálu. Část z těchto peněz si mohou vydělat i čeští atleti. Loni například svou disciplínu 400 metrů překážek ovládla Zuzana Hejnová.

Diamantová liga také letos nabídne čtrnáct nejprestižnějších mítinků, na nichž se představí největší světové hvězdy. Hlavním tahákem bude opět jamajský sprinter Usain Bolt, který si drží pozici nejlépe vydělávajícího atleta. Za každý start obdrží nejméně 200 tisíc dolarů, jeho cena je ale podle odhadů téměř dvojnásobná. Přesnou částku si žádný z organizátorů mítinků nedovolí zveřejnit kvůli konkurenci.

Magazín Forbes spočítal, na kolik si může Bolt v letošním roce přijít. Vyšla mu částka 24 milionů dolarů, což je zdaleka nejvíce ze všech atletů. V této sumě jsou však započítány nejen peníze za startovné a odměny za umístění, ale také sponzorské smlouvy.

Bolt se stal tváří například značky Puma nebo výrobce hodinek Hublot. Loni prodloužil kontrakt s Pumou až do roku 2016 s tím, že každoročně inkasuje deset milionů dolarů. Zároveň se však zavázal zůstat u německé značky nejenom do konce kariéry, ale i po ní. V době, kdy už nebude závodit, mu Puma za každý rok kontraktu vyplatí čtyři miliony dolarů.

Peníze i za Diamantovou ligu

Další peníze si Bolt i ostatní atleti mohou vydělat díky umístění v jednotlivých mítincích i v celkovém pořadí Diamantové ligy. V každé disciplíně jednoho závodu se finančně odměňuje prvních osm míst a celková částka činí třicet tisíc dolarů. Vítěz si tak vydělá deset tisíc dolarů, osmý v pořadí bere tisíc dolarů.

Pokud atlet vyhraje celkové pořadí disciplíny za celou Diamantovou ligu, dostane na památku malý diamant a kromě toho ještě speciální odměnu čtyřicet tisíc dolarů.