Autobus městské dopravy v Doněcku zasáhl granát, dva lidi zabil

Doněck, ilustrační foto, boje, Kouř stoupá poblíž letiště v ukrajinském Doněcku

Doněck, ilustrační foto, boje, Kouř stoupá poblíž letiště v ukrajinském Doněcku Zdroj: ctk/AP

Dělostřelecký granát dopadl v úterý ráno na autobus městské dopravy v Doněcku, na místě zabil dva cestující a mnoho dalších zranil. Oznámila to doněcká radnice. Podle ukrajinských médií separatisté a ruští vojáci stahují do okolí Doněcka a blízkých měst Makijivky a Horlivky dělostřelecké jednotky.

Silnému ostřelování bylo v noci na úterý vystaveno několik obytných čtvrtí v Doněcku, podle zpravodajského serveru Cenzor zahynuli tři civilisté a osm dalších bylo zraněno. Dělostřelecká palba těžce poškodila tři budovy, do několika čtvrtí byla přerušena dodávka plynu.

Podle ukrajinského armádního analytika Dmytro Tymčuka se oddíly povstalců připravují na bojové operace v zimním období, kdy chtějí podnikat útoky na postavení ukrajinské armády v menších bojových skupinách. Součástí těchto úderných skupin jsou příslušníci speciálních ruských jednotek. V blízkosti se fronty se zřizují opevněné obranné posty a skladiště zbraní, munice a pohonných hmot.

Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany dnes v Kyjevě oznámila, že Rusko stáhlo z Donbasu zhruba tisícovku svých vojáků. Jejich místo prý stále častěji zaujímají oddíly separatistů, které vedení samozvaných lidových republik postupně vytváří.