Azyl v EU letos chtělo skoro 200 tisíc lidí. O Česko zájem nemají

Syrští uprchlíci

Syrští uprchlíci Zdroj: ctk

Počet lidí žádajících v zemích Evropské unie o azyl se za poslední rok téměř zdvojnásobil. Vyplývá to ze zprávy evropského statistického úřadu Eurostat, podle níž bylo v EU v prvním čtvrtletí 2015 celkem 185 tisíc imigrantů, kteří poprvé požádali o azyl. Vůbec nejvíce jich pocházelo z Kosova, dalšími početnými skupinami byli Syřané a Afghánci. Nejvíce lidí se obrátilo na úřady v Německu, Česko patří k zemím, kde žádá o azyl vůbec nejméně uprchlíků.

Zatímco proti poslednímu čtvrtletí loňska nedošlo v počtu žadatelů k žádným zásadním změnám, meziročně narostl o 86 procent z necelých 100 tisíc v prvním čtvrtletí 2014.

Více než čtvrtinu těchto lidí tvoří uprchlíci z Kosova, kterých bylo téměř 50 tisíc a jejich počet za poslední období významně vzrostl. Syrských prvožadatelů bylo letos přes 29 tisíc, Afghánců téměř 13 tisíc. Mezi dalšími četněji zastoupenými národy jsou Albánci, Iráčané, Srbové, Pákistánci či Ukrajinci.

Počet žadatelů o azylPočet žadatelů o azyl | EurostatPočet žadatelů o azyl v EU

Celých 40 procent všech uprchlíků požádalo o azyl v Německu. Druhou zemí v pořadí poprvé registrovaných žádostí je Maďarsko s 18 procenty, kde tvoří zásadní část žadatelů Kosované. Maďarsko rovněž vede v počtu žádostí na obyvatele, když jich evidovalo 3,32 na 1000 obyvatel.

Česká republika patří v tomto ohledu mezi nejméně vyhledávané země. S 355 žádostmi evidovanými za první tři letošní měsíce je to v přepočtu na tisíc obyvatel 0,034 žádostí.