Babišův Agrofert začne za státní peníze renovovat chemičku Duslo

Agrofert.

Agrofert. Zdroj: Euro - Jan Rash

Chemicko-zemědělský koncern Agrofert multimiliardáře a ministra financí Andreje Babiše již finalizuje detaily modernizace své největší chemické továrny na Slovensku, Dusla Šaľa. Projekt, na který firma dostala nejvyšší dotaci v historii Slovenska, 58 milionů eur (zhruba 1,6 miliardy korun), spustí koncem letošního roku.

Cílem modernizace Dusla Šaľa je zvýšení energetické efektivity a snížení produkce emisí tak, jak to od firmy vyžaduje Evropská unie. Modernizaci provozu provede původně francouzská nadnárodní společnost Technip. „Licenční technologie pochází od dánské firmy Haldor Topsoe. My nyní pracujeme na dokumentaci,“ potvrdil fázi příprav mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Dánský dodavatel se podepsaným kontraktem chlubí i na svých internetových stránkách. Skandinávské technologie začnou do zastaralé továrny v Šaľe montovat koncem letošního roku.

„Uvedení do provozu předpokládáme na jaře 2018,“ dodal Hanzelka. Nové technologie sníží produkce emisí a náklady a energie. Ty Babišův Agrofert trápily natolik, že zvažoval odchod ze Slovenska. Slovenské poplatky za energie patří k nejvyšším v Evropě. Agrofert na Slovensku zatěžují zejména distribuční poplatky za zemní plyn. Ty jsou dvojnásobné proti Česku a ve srovnání s Německem dokonce čtyřnásobné. Agrofert proto hrozil přesunem výroby ze Šaľy do Lovochemie v Lovosicích nebo do Německa. Projekt s vládní podporou má umožnit zachování přibližně 1800 pracovních míst.

Právě kvůli hrozbě propouštění slovenská vláda couvla a nabídla nadstandardní dotaci. Agrofert slibuje na oplátku obří investice až ve výši tří set milionů eur.