Bank of Japan rozvolňuje politiku

Japonsko, Tokio

Japonsko, Tokio Zdroj: profimedia.cz

Na to, že americká centrální banka Fed a Evropská centrální banka nedávno uvolnily měnovou politiku, reagovala japonská centrální banka čerstvým balíčkem monetárních stimulů. Jako důvod uvedla zpomalení globální ekonomiky a zastavení domácího růstu.

Bank of Japan (BoJ) včera sáhla k trhem neočekávanému uvolnění měnové politiky rozšířením programu pro nákup dluhopisů o dalších 10 bilionů jenů (2,42 bilionu korun) na celkových 80 bilionů jenů. Sazby již banka snižovat nemůže, protože je drží v rozpětí nula až 0,1 procenta.

Podle guvernéra japonské centrální banky Masaakiho Širakawy vleklý útlum světového hospodářského růstu by mohl zbrzdit oživení japonské ekonomiky. „Proto jsme usoudili, že uvolnění měnové politiky je nezbytné, aby japonská ekonomika nesestoupila z cesty k udržitelnému růstu,“ dodal.

Vývoj kurzu amerického dolaru k japonskému jenuVývoj kurzu amerického dolaru k japonskému jenu | E15

Napumpováním dalších přibližně 126 miliard dolarů do ekonomiky se snaží podpořit hospodářský růst Japonska, které se potýká se zpomalující globální poptávkou a napjatými vztahy s Čínou. Bank of Japan za pět bilionů jenů nakoupí vládní dluhopisy s kratší dobou splatnosti (do pěti let) a za dalších pět bilionů vládní bondy s delší splatností. Termín pro dokončení nákupů obligací byl také posunut z konce června příštího roku na konec roku 2013. „BoJ se odhodlala k ostřejší akci, než jsme očekávali,“ uvedl Jun Azumi, japonský ministr financí.

Japonci podle analytiků nemají příliš na výběr, protože mimořádně uvolněnou měnovou politiku má nyní také eurozóna. Pokud tedy centrální banka v Japonsku hodlá zabránit dalšímu zpevnění japonského jenu, nezbývá jí než také posílit nákup aktiv.

V reakci na krok centrální banky spadl kurz jenu na měsíční minimum. Vůči dolaru oslabil na 79,10 jenu za dolar. Japonské akcie reagovaly růstem o 1,2 procenta. Evropské a americké akcie stagnovaly.