Barack Obama má za sebou velmi náročný rok

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: reuters

Obliba amerického prezidenta Baracka Obamy je dvanáct měsíců od jeho znovuzvolení na historickém minimu. Zatímco koncem uplynulého roku jeho činnost schvalovalo 53 procent Američanů, nyní je to podle průzkumu stanice NBC News a deníku Wall Street Journal jen 42 procent.

Prezidentovi ublížila váhavost kolem Sýrie, rozpočtové spory s republikány, aféra s odposlechy a problémy při rozjezdu zdravotnické reformy. Obyvatelé země nedobře hodnotí i jeho hospodářskou politiku. Nízká obliba přitom může šéfovi Bílého domu ztížit prosazování další legislativy, například imigrační reformy.

V hospodářské oblasti na sebe prezident v poslední době upozornil hlavně vyčerpávajícím bojem s republikánskou stranou o peníze pro vládní úřady a zvýšení dluhového stropu. Přestože rozbroje patrně budou mít negativní dopad na ekonomický růst, prezident z nich nevyšel ještě nejhůř. Poškodily sice oba znesvářené tábory, vztek lidí i expertů se však spíše obrátil na republikány.

Washington se v poslední době potýká i s vážnými problémy v zahraniční politice, které poškozují USA v očích důležitých zemí od Blízkého východu po Evropu. Koncem léta se Obama dostal do svízelné situace kvůli avizované intervenci v Sýrii, ze které ho nakonec podle mnohých názorů dost potupně zachraňoval ruský prezident Vladimir Putin.

Američané se navíc nyní oprávněně ptají, do jaké míry byl Obama zasvěcen do programů sledování spojenců, především německé kancléřky Angely Merkelové. „Pokud o tom nevěděl, určitě to vědět měl,“ shrnul všeobecný pocit někdejší republikánský šéf bezpečnostního výboru Sněmovny reprezentantů Peter King.

Aktuální záležitostí, která prezidentovi ubližuje – a možná nejvíce –, je složité spouštění jeho klíčové „Obamacare“, tedy reformy zdravotnictví. Demokratický politik Američanům dlouho sliboval lepší přístup k pojištění, nyní ale jeho úsilí ztroskotává na mnoha problémech s internetovým portálem, kde si ho lidé od počátku října mají vyřizovat.

„Není co popírat, webová stránka v současnosti funguje příliš pomalu,“ připustil Obama koncem minulého týdne, a vzal tak na sebe veškerou zodpovědnost za nápravu potíží. Deník Washington Post uvádí, že zdravotnická aféra je typickou ukázkou prezidentovy nezkušenosti s „procesem vládnutí“ a neustálé nepozornosti k detailům, která nakonec těžce poškozuje jeho velké záměry.