Barmu sužují nejhorší povodně za desítky let, mají už sto obětí

Povodně v Barmě

Povodně v Barmě Zdroj: ctk/ap

Záplavy v jižní Asii
Záplavy v jižní Asii
Záplavy v jižní Asii
Záplavy v jižní Asii
Záplavy v jižní Asii
6
Fotogalerie
Téměř milion lidí už zasáhly rozsáhlé povodně, které od června sužují značnou část Barmy. Vyžádaly si už stovku obětí a zničeno bylo asi půl milionu hektarů rýžových polí. S odvoláním na oficiální zdroje o tom informoval zpravodajský server BBC News.

Záplavy zažívá Barma pravidelně během monzunové sezóny, ale letošní povodně patří k těm vůbec nejhorším, jaké zemi zasáhly za řadu desetiletí. Situaci ještě zhoršil cyklon Komen, který se přes zemi přehnal minulý týden a způsobil rozsáhlé škody v Arakanském státě. Právě z tohoto státu je nejvyšší počet obětí.

Povodně mají dopad i na barmskou politiku. Vůdkyně opozice Do Aun Schan Su Ťij varovala, že vedení země může zneužít nynější problémy k odvolání parlamentních voleb plánovaných na listopad. Su Ťij už dříve uvedla, že její opoziční Národní liga pro demokracii se hlasování zúčastní.

OBRAZEM: Záplavy v jižní Asii

Barmský prezident Thein Sein už minmulý týden vyzval obyvatele jižních oblastí země, aby opustili své domovy v důsledku ničivých záplav, které se ze severu země přesouvají do hustě osídlené delty řeky Iravadi.

Česko pošle do Barmy postižené záplavami humanitární pomoc ve výši 2,5 milionu korun. Peníze budou určeny na dodávky potravin a pitné vody pro lidi, které povodně vyhnaly z domovů. Humanitární pomoc Česko pošle přes Světový potravinový program, který počítá s tříměsíčními dodávkami základních potravin pro 150 tisíc lidí.

Silné monzunové deště vyvolaly povodně i v dalších státech na jihu Asie. Velká voda v Indii, Pákistánu a Vietnamu si vyžádala desítky obětí, ve Vietnamu navíc ohrožuje místní uhelné doly.