Barroso: Nezávislé Skotsko se do EU dostane jen stěží

José Barroso

José Barroso Zdroj: ctk

Pro nezávislé Skotsko bude téměř nemožné stát se členem Evropské unie, řekl dnes předseda Evropské komise José Barroso. Skotové budou o své nezávislosti na Británii rozhodovat v zářijovém referendu a podle Barrosa by případné „ano“ znamenalo, že velmi pravděpodobně zůstanou mimo EU. Šéf Evropské komise, jehož mandát končí letos v říjnu, už v minulosti uvedl, že jakýkoli nově vzniklý stát bude muset znovu požádat o členství v unii.

Pokud vznikne nezávislé Skotsko, bude pro jeho přijetí do EU potřeba souhlas všech současných členských zemí. Tedy včetně Velké Británie, jejíž politici se v současnosti vehementně snaží Skoty přesvědčit, aby zůstali členy Spojeného království. „Myslím, že to bude nesmírně obtížné, ne-li nemožné,“ prohlásil dnes Barroso v rozhovoru pro BBC.

O odtržení Skotska usilují tamní nacionalisté, kteří se snaží přesvědčit krajany, aby se v referendu s Británií rozloučili. Britský ministr financí George Osborne tento týden pohrozil, že pokud Skotové ze společného svazku odejdou, přijdou o britskou libru.

„Přijetí nezávislého Skotska do Evropské unie závisí na demokratické vůli skotského lidu a na názoru ostatních členských států unie, nikoli Evropské komise,“ reagovala na Barrosova slova skotská vicepremiérka Nicola Sturgeonová, kterou citovala agentura AFP.

Skotský ministr financí John Swinney označil Barrosovo vyjádření za absurdní. Žádný členský stát EU podle něj nenaznačil, že by členství Skotska v EU vetoval. Neučinilo tak prý ani Španělsko, kde o nezávislost usilují katalánští separatisté.

Barroso již dříve v rozhovoru pro média varoval Katalánce, že odtržení od Španělska by znamenalo také opuštění EU, do níž by se museli znovu přihlašovat. Referendum o setrvání Skotska ve Spojeném království je plánováno na 18. září.