Barroso po jednání v Miláně: Řešení ukrajinské krize nemáme

politici při jednání, (zleva) Jose Manuel Barroso, David Cameron, Francois Hollande, Vladimir Putin, Matteo Renzi, Petro Porošenko a Angela Merkelová

politici při jednání, (zleva) Jose Manuel Barroso, David Cameron, Francois Hollande, Vladimir Putin, Matteo Renzi, Petro Porošenko a Angela Merkelová Zdroj: ctk

Jednání v Miláně o urovnání krize na východě Ukrajiny řešení nepřinesla. Prohlásil to předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Jeho slova potvrdila německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž debaty státníků o řešení kritické situace na Ukrajině zatím neslibují kýžený průlom.

„Politické řešení ukrajinské krize nemáme,“ řekl unijní prezident o rozhovorech šesti evropských státníků, kteří se dopoledne pokoušeli dospět k dohodě během půldruhahodinových debat. Jejich jednání nyní pokračuje v jednom z milánských hotelů za účasti vedoucích představitelů Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie.

Van Rompuy navzdory absenci pokroku považuje milánská jednání za pozitivní. Shoda podle něj panuje v názorech na potřebu posílit zastavení palby, na němž se povstalci s Kyjevem dohodli počátkem září. „Klíčovým slovem je realizace, tedy naplnění minských dohod o příměří,“ poznamenal unijní prezident.

Moskva prý nemá zájem na tvorbě "nového Podněstří"

Ruský prezident Vladimir Putin podle Barrosa ubezpečil evropské partnery, že Moskva nemá zájem na vytvoření „nového Podněstří“ na východě Ukrajiny. Šéf Kremlu měl na mysli separatistickou ruskojazyčnou enklávu, která s vydatnou finanční a vojenskou podporou Moskvy přežívá na moldavském území při hranicích s Ukrajinou.

Podle Barrosa jsou kromě příměří krajně důležité i další dvě otázky - monitorování situace na rusko-ukrajinských hranicích a průběh mimořádných parlamentních voleb, které na Ukrajině budou 26. října.

Merkelová byla v hodnocení milánských rozhovorů poměrně příkrá. „Dosud vůbec žádný průlom nevidím,“ konstatovala kancléřka. „Pokračujeme v jednání. V některých drobnostech bylo pokroku dosaženo, ale hlavním problémem zůstává pokračující porušování ukrajinské územní celistvosti,“ dodala Merkelová.