Bátora dráždí i v Jeruzalémě. Demonstranti to řekli Nečasovi a Dobešovi

Protest proti Bátorovi

Protest proti Bátorovi Zdroj: CTK

Když česká vládní delegace v čele s premiérem Petrem Nečasem mířila uctít památku šesti milionů obětí holocaustu při návštěvě památníku Jad vašem v Jeruzalémě, překvapila je skupinka demonstrantů. Ta protestovala proti tomu, že je na ministerstvu školství zaměstnán kontroverzní úředník Ladislav Bátora. Protestující upozorňovali na jeho údajné schvalování antisemitských názorů. V delegaci byl i Josef Dobeš, který Bátoru na ministerstvu zaměstnává.

„Nevíme, jak je možné, že má pan ministr školství poradce a podřízeného, který chválí antisemitské knihy a je aktivní v podobných organizacích,“ řekla jedna z protestujících Nataša Dudinská. Ona a její tři kolegyně, které s transparenty na českou delegaci čekaly při východu z hlavní expozice, prý doufaly, že právě na výstavě věnované vražedným následkům antisemitských myšlenek a slov si ministr školství uvědomí nevhodnost svého angažmá.

„Nepomáhá to ničemu. Jen atmosféře, která v Česku v určitých kruzích vládne, nesnášenlivé, antiromské, antisemitské atmosféře,“ dodala Dudinská.

Ministr školství za Věci veřejné před časem Bátoru po protestech koaliční strany TOP 09 odvolal z pozice personálního šéfa ministerstva a přidělil mu ve svém kabinetu jiné úkoly. Dobeš dnes českým novinářům řekl, že jej demonstrace překvapila.

Protest proti BátoroviProtest proti Bátorovi | CTK

„Byl jsem tedy v úplně jiném rozpoložení, takže jsem ji jen zaznamenal, nebudu na to reagovat,“ uvedl. Bátora se v minulosti účastnil mnoha seminářů, protože se o historii zajímá, reagoval v Jeruzalémě Dobeš na námitku, že jeho podřízený se účastnil semináře s antisemitskou tématikou. „Já v jeho činech nic takového nevnímám,“ dodal.

Premiér Petr Nečas na protest reagoval slovy, že za své úředníky si odpovídá ministr školství. „Já jsem řekl, že kdyby to byl můj spolupracovník na úřadě, který vedu já, tak že by v té funkci dávno nebyl,“ dodal předseda české vlády.

Nečas po zhlédnutí exibice, která jímavým způsobem přibližuje příčiny, průběh i důsledky nacistického vyhlazování evropských Židů, položil věnec v Síni vzpomínek. Temná místnost, ve které plápolá věčný oheň, připomíná i 22 jmen koncentračních vyhlazovacích táborů i míst zabíjení v celé Evropě.