Bavlna zažívá nejdelší propad cen za padesát let

ilustrační foto

ilustrační foto

Rozvojový svět věří, že se levněji oblékne. Bavlna jakožto základní surovina pro textilní průmysl totiž zažívá nejdelší propad za uplynulé půlstoletí. Jen od počátku roku zlevnilo vlákno takřka o čtvrtinu a spekulanti sází na další pád o desítky procent.

Ceny bavlny decimuje nad očekávání dobrá úroda, ale i Mezinárodní měnový fond (MMF), který srazil letošní vyhlídky pro globální růst. Na tempo světového hospodářství jsou totiž ceny suroviny extrémně citlivé.

Libra bavlny přijde na světových trzích na 66 centů, ještě před rokem byla k mání takřka o polovinu dráže. „Je perfektní počasí, sklidí se všechno,“ uvádí komoditní expert John Payne z chicagské firmy Daniels Trading na adresu texaských bavlníkových plantáží, které patří k nejvýnosnějším na světě.

Amerika jakožto největší světový vývozce suroviny očekává, že kombajny v sezóně začínající prvním srpnem sklidí nejvíce za poslední léta. Podle něho ovšem ceny bavlny spadnou k 50 centům za libru, tedy o dalších 25 procent hlouběji.

„Hlavním důvodem pádu ceny bavlny jsou celosvětově rostoucí zásoby suroviny a obavy ze snížené poptávky v Číně,“ uvádí Vít Jedlička z Colossea. Bavlny se urodilo rekordně i v Indii, kde letos farmáři bavlnu často sázeli místo sójových bobů, které by spláchly monzunové deště.

bavlnabavlna | E15vývoj ceny bavlny za poslední rok

Otazník nad světovou poptávkou vyvstal v souvislosti s Čínou, která čím dál častěji nahrazuje dovoz bavlny vlastní produkcí. Jen za poslední tři roky se tak zásoby bavlny v Číně zečtyřnásobily.

Cenám nenahrává ani nárůst pesimismu MMF ohledně výkonu světové ekonomiky. Fond snížil svá očekávání růstu globálního hospodářství z dubnových 3,7 na 3,4 procenta. „Slabší růst ekonomiky výrazně ukrojí ze spotřeby komodit obecně, zvláště pak bavlny,“ uvádí expertka Sharon Johnson ze zámořské KCG Futures.