Belgický tisk: Tajné služby zmařily útoky džihádistů

Tajné služby dokázaly v Belgii v minulých měsících zabránit plánovaným teroristickým útokům džihádistických skupin. Uvedl to v sobotu belgický list De Tijd. Poprvé tak podle něj vyšlo najevo, že lidé, kteří bojovali na straně islamistických skupin v Sýrii, plánují po návratu do Belgie konkrétní teroristické akce.

Západní státy se obávají návratu stovek zradikalizovaných lidí, kteří se vydali z Evropy do Sýrie nebo do Iráku bojovat po boku islámských radikálů. Nedávný summit NATO v Cardiffu i z tohoto důvodu označil situaci v oblasti a posilování Islámského státu (IS) za hrozbu pro evropskou bezpečnost. Státy aliance se například dohodly na lepší výměně zpravodajských informací.

Belgické soudy a bezpečnostní síly informace o kauzách nezveřejnily, prý aby neznepokojovaly veřejnost, napsal De Tijd. Několik zdrojů ale listu potvrdilo, že překažené plány se podobaly útoku francouzského občana Mehdi Nemmouche, který na konci května střílel v bruselském židovském muzeu. O život tehdy přišli čtyři lidé. Útočník, který také prošel syrským konfliktem, byl o několik dní později zatčen ve Francii, odkud jej soud vydal do Belgie. Muzeum bylo před týdnem opět otevřeno za účasti belgického premiéra.

Terč útoků nezveřejnili

Konkrétní informace o tom, co mělo být cílem zmařených útoků, známy nejsou, prý s ohledem na pokračující vyšetřování a na bezpečnostní důvody. Úřady listu pouze potvrdily, že vyšetřování jednoho z džihádistických bojovníků, který se vrátil do Belgie, vedlo k vydání několika zatykačů. De Tijd zdůraznil, že ti, kdo útoky plánovali, jsou nyní ve vazbě.

Do Belgie se podle listu vrátilo ze Sýrie devět desítek bojovníků. „Předpokládáme, že jeden z devíti zamýšlí útočit. To je konzervativní odhad, zvlášť, když započítáte také lidi, kteří pro teroristické útoky jen poskytují logistickou podporu,“ uvedl zdroj De Tijd ze zpravodajské komunity.

Podle deníku je známo 325 občanů Belgie, kteří do Sýrie odjeli, ale skutečné číslo prý bude vyšší, až někde okolo 400 osob. Poslední velkou vlnu odjezdů prý tajné služby zaznamenaly na konci srpna. Podle listu počty navrátilců znamenají pro belgické zpravodajské služby značnou pracovní zátěž.

Boaz Doley: Na internetu útočí džihadisté, mafiáni i státy

Radek Palata: Další invazi do Iráku nečekejme