Belgie má po čtyřech měsících jednání vládu, poprvé se separatisty

Předseda vlámských separatistů Bart De Wever, kteří se poprvé stanou součástí belgické vlády

Předseda vlámských separatistů Bart De Wever, kteří se poprvé stanou součástí belgické vlády Zdroj: wikipedia.org

Čtyři belgické strany se po více než čtyřech měsících od parlamentních voleb, dohodly na vytvoření vlády pravého středu. Novým belgickým premiérem bude šéf valonských liberálů Charles Michel.

Novou koalici vytvoří tři vlámské strany - nacionalistická Nová vlámská aliance (NV-A), křesťanští demokraté (CD&V) a liberální OpenVLD - a Michelovo Reformní hnutí (MR). Vlámští separatisté budou součástí belgické vlády poprvé v historii. „Všichni partneři navrhli, abych převzal odpovědnost coby premiér,“ citovala Michela agentura Belga.

Volby se v Belgii konaly 25. května. Tentokrát tedy nová vláda vznikne podstatně dříve než ta dosavadní socialistického premiéra Elia di Rupa, která byla po volbách sestavována rekordních 541 dní.

Straničtí vyjednávači dospěli k dohodě po 29hodinovém jednacím maratonu. Součástí dohody je i snižování daní a zvýšení věku odchodu do důchodu ze současných 65 na 67 do roku 2023. Di Rupovi socialisté a belgické odbory už novou dohodu kritizovali jako příliš ekonomicky liberální.

Osmatřicetiletý Michel, který je synem exministra a bývalého eurokomisaře Louise Michela, se stane nejmladším belgickým premiérem od roku 1840. Politicky angažovat se začal už v mládí a už v roce 2000, ve svých 25 letech, se stal vystudovaný právník ministrem pro vnitřní záležitosti ve valonské vládě, a tím i vůbec nejmladším ministrem v belgických dějinách.