Belize nemá na splátky dluhu, investoři čekají vysoké ztráty

ilustrační foto

ilustrační foto

Belize potvrdilo, že nemá na splátky dluhu z takzvaného superbondu a hodlá s investory dojednat jeho restrukturalizaci. Vláda v současné době navrhuje tři možnosti a čeká, že se k nim držitelé dluhopisů vyjádří. Nejpravděpodobnější je varianta, kdy investoři přijdou až o 45 procent investice. Premiér Dean Barrow ale doufá, že se jeho země s investory dohodne.

Superbond je dluhopis, který tvoří směs půjček a dalších závazků, které na sebe latinskoamerické Belize vzalo v letech 2002 až 2003. Objem superbondu je 550 milionů dolarů (asi 11 miliard korun), Barrow ale řekl, že Belize není na pokraji státního bankrotu.

„Jsme si naprosto jisti úspěchem,“ řekl Barrow na tiskové konferenci. „Jsme si naprosto jisti, že to se všemi věřiteli vyřešíme dohodou,“ sdělil předseda vlády, jehož citovala agentura Reuters.

Belize tento týden nezaplatilo splátku úroku ze zmíněného superbondu. Přestože podle mezinárodních zvyklostí má na vyrovnání závazku lhůtu až 30 dnů, ratingové agentury upozornily, že investoři velmi pravděpodobně utrpí značné ztráty.

Vláda Belize už začátkem srpna investory šokovala návrhem, aby držitelé dluhopisů odepsali až 45 procent investice. Hrozba restrukturalizace ale visela ve vzduchu už minimálně od února. Investoři postupně začali o superbond ztrácet zájem a následný pokles jeho tržní ceny způsobil, že se výnos dluhopisu od začátku roku zvýšil na téměř dvojnásobek.

Takzvaný spread, tedy rozdíl v úročení, se proti srovnatelnému dluhopisu americké vlády zvýšil až na 2332 bazických bodů. To je zdaleka nejvíce ze všech podobných papírů zařazených v indexu JP Morgan EMBI Global. Z tohoto pohledu je Belize vnímáno jako země, která je pro investice více než dvakrát rizikovější než Argentina či Pákistán.