Běloruské volby podle odhadů drtivě vyhrál Lukašenko. Výsledek si pojistil tanky

Alexander Lukašenko

Alexander Lukašenko Zdroj: Profimedia

Alexander Lukašenko u voleb v Bělorusku (11. září 2016)
Alexandr Lukašenko
Alexandr Lukašenko, Bělorusko
Putin, Lukašenko
Alexandr Lukašenko
17
Fotogalerie

Prezidentské volby v Bělorusku podle odhadů přesvědčivě vyhrál dosavadní autoritářský vládce Alexandr Lukašenko. 

Podle oficiálního státního průzkumu provedeného mezi voliči získal 79,7 procenta hlasů, informovala státní agentura Belta. 

Z takzvaných exit pollů rovněž vyplynulo, že opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská dostala jen 6,8 procenta hlasů. Hlasování podle opozice doprovázely podvody, režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, zadrženo bylo velké množství novinářů i aktivistů. Cichanouská, 37letá učitelka, se rozhodla kandidovat místo svého manžela, vězněného opozičního blogera Sjarheje Cichanouského. V zemi dnes přestal fungovat internet a v ulicích Minsku byli rozmístěni vojáci a vojenské automobily.

"Jak můžete vidět, v ulicích Minsku jsou nyní tisíce vojáků a policistů. Vidíme vodní děla, tanky, obrněná vozidla, vojenské džípy. Neznamená to, že budou dnes použity. Cílem tohoto kroku je hlavně zastrašit," okomentoval na twitteru dění v metropoli běloruský novinář Franak Vjačorka. Režim se totiž obává protestů lidí kvůli výsledkům voleb.

Před některými volebními místnostmi v Minsku i na běloruských ambasádách v Moskvě či Kyjevě se během dnešního dne tvořily dlouhé fronty lidí, kteří chtěli hlasovat. "Je neúnosné, že je u moci již tolik let. Měl by pochopit, že už musí odejít," citovala agentura Reuters Jurije Kanifatova, který volil v Moskvě a svůj hlas nedal Lukašenkovi. Na 200 Bělorusů dnes odvolilo i v Praze. Hlasování provázel poklidný protest odpůrců prezidenta Lukašenka, kteří naproti ambasádě vyvěsili transparent odsuzující možné falšování výsledků.

Lukašenko vládne v zemi označované za poslední diktaturu v Evropě tvrdou rukou již 26 let. Voliči mu vyčítají nedodržování lidských i dalších práv, ekonomické problémy země i jeho zlehčující přístup k pandemii nemoci covid-19. On sám se prezentuje jako jediný garant zajištění stability v zemi. Opozice je podle něj napojená na Rusko a další cizí země a jejím cílem je destabilizovat Bělorusko. "Lukašenko dal již předem jasně najevo, že se chce udržet u moci za každou cenu. Otázkou zůstává, jaká ta cena bude," myslí si politolog Alexandr Klaskovskij.