Handelsblatt: Exmanažer Wirecard naposílal do Ruska bitcoiny a pak tam sám uprchl

Jan Marsalek

Jan Marsalek Zdroj: wirecard

Někdejší provozní ředitel zkrachovalé německé finanční společnosti Wirecard Jan Marsalek uprchl do Běloruska či do Ruska, informoval magazín Der Spiegel. Podle deníku Handelsblatt se nyní nachází u Moskvy pod dohledem ruské tajné služby. Marsalek podle Handelsblattu před svým útěkem převedl do Ruska z Dubaje, odkud Wirecard prováděla podezřelé finanční operace, značné částky peněz ve formě bitcoinů.

Der Spiegel uvedl, že Marsalek odletěl ještě 18. června - tedy v den svého odvolání z funkce - do běloruského Minsku a že se stále nachází někde v Bělorusku či Rusku. Magazín získal své informace na základě společných rešerší v cestovních registrech s investigativním webem Bellingcat.

Deník Handelsblatt s odvoláním na zdroje z podnikatelských, diplomatických a justičních kruhů napsal, že Marsalek odletěl nejdříve do Běloruska a že nyní už několik týdnů pobývá pod dohledem ruské vojenské tajné služby GRU kdesi západně od Moskvy. Kvůli nynějšímu politickému konfliktu mezi Alexandrem Lukašenkem a ruským vedením prý bylo pro GRU příliš riskantní nechávat manažera v Bělorusku, a proto jej převezla do Ruska. 

Německá firma Wirecard minulý měsíc vyhlásila insolvenci poté, co se ukázalo, že jí chybí zhruba 1,9 miliardy eur (přes 50 miliard korun), které vykazovala ve svém účetnictví. Podle auditorské společnosti EY jsou chybějící peníze důsledkem sofistikovaného globálního podvodu. Německé úřady vyšetřují společnost kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Společnost Wirecard vznikla v roce 1999 a zaměřuje se na zpracování plateb a finanční služby. V Německu byla považována za nadějného hráče na rychle rostoucím trhu finančních služeb, dávána za vzor domácího úspěchu a označována za hvězdu německého technologického sektoru. Pád firmy zasáhl i klienty v České republice.