Benátské gondoliéry čeká prohibice a dechové kontroly

Benátky, ilustrační foto

Benátky, ilustrační foto Zdroj: studybooks.wordpress.com

Nejen řidiči na italských silnicích, ale i gondoliéři na benátských kanálech budou zřejmě brzy muset procházet dechovými kontrolami. Nové opatření navrhl šéf jejich profesního sdružení kvůli sérii stížností, které vznesli turisté na chování gondoliérů. Jejich nepatřičné skutky prý souvisí s přítomností alkoholu v krvi.

Překvapení turisté prý byli minulý týden například svědky toho, jak se několik gondoliérů baví na účet mladíka, který byl podle médií kandidátem na tuto prestižní profesi. Hlučná skupinka jej donutila vysvléci se donaha a skočit do jednoho z kanálů poblíž náměstí Svatého Marka, což mělo být podmínkou pro to, aby získal místo u gondol.

Návrh si podle britského deníku The Daily Mail získal podporu části benátských politiků, kteří volali po doživotním zákazu činnosti pro zmíněnou skupinku gondoliérů. „Gondoliéři reprezentují naše město před celým světem, a jako takoví musejí respektovat nejen kulturu a historii Benátek, ale i lidský a společenský duch jejich obyvatel,“ uvedla podle listu radní Enrica Bertiová.