Berlínský primátor po 13 letech končí, doplatil na stavbu letiště

Berlínský primátor Klaus Wowereit

Berlínský primátor Klaus Wowereit Zdroj: CTK/AP/Markus Schreiber

Dlouholetý primátor Berlína Klaus Wowereit v prosinci odstoupí z funkce. Sociálnědemokratický politik stál v čele německé metropole od roku 2001. Wowereit se stal celebritou, když se během volební kampaně v roce 2001 veřejně přihlásil k homosexuální orientaci. "Jsem homosexuál, a je to tak dobře," prohlásil pak po zvolení v inaugurační řeči.

„Dnes jsem v senátu oznámil, že k 11. prosinci dávám svůj úřad k dispozici,“ řekl dvaašedesátiletý berlínský primátor novinářům.

Do dějin se Wowereit zapsal i svým označením pro Berlín „chudý, ale sexy“. Německá metropole patří mezi nejzadluženější evropská města, za Wowereitovy třináctileté vlády se však zároveň proměnila v jeden z nejpopulárnějších turistických cílů v Evropě.

Nejen letiště

Wowereitovu pověst nicméně poškodilo zpoždění při stavbě nového berlínského letiště. „Jednou z největších porážek je přirozeně neotevření letiště Berlín, to nebudu zastírat,“ přiznal sám primátor. Náklady na stavbu už několikanásobně přesáhly původně plánovanou částku a letiště po letech odkladů stále nebylo otevřeno.

Další hlasy volající po Wowereitově demisi se přidaly kvůli daňovému úniku tajemníka pro kulturu na berlínské radnici Andrého Schmitze. Odpůrci primátora upozorňovali, že Wowereit o podvodu více než rok věděl, ale Schmitze přesto neodvolal.

Olympiáda pro Berlín

Na otázku, zda zůstane ve funkci předsedy dozorčí rady letiště, odpověděl primátor ironicky: „Měl bych si tento vysoce atraktivní úřad po odchodu z funkce starosty ponechat?“ Wowereit uvažuje, že by se po 11. prosinci zapojil do kampaně na podporu olympijské kandidatury Berlína.

Ke jménu svého nástupce se Wowereit nechtěl vyjádřit. Je SPD prý bude svého kandidáta teprve vybírat, konečné slovo bude mít plenární zasedání městského zastupitelstva.