Berlínský primátor ustál pokus o odvolání, navzdory blamáži s letištěm

Berlínský primátor Klaus Wowereit

Berlínský primátor Klaus Wowereit Zdroj: CC BY-SA 3.0: Superbass - Wikimedia Commons

Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
Letiště Berlin Brandenburg International
20
Fotogalerie
Berlínské opozici se dnes nepodařilo odvolat primátora německé metropole Klause Wowereita, kterého viní z vážného poškození dobrého jména hlavního města kvůli průtahům při dostavbě nového berlínského letiště. Tento výsledek se očekával, neboť za sociálnědemokratického politika se už dříve jednotně postavila vládní koalice v metropoli, která má v tamním zemském parlamentu většinu.

Moderní letiště na jižním okraji Berlína mělo být v provozu už od podzimu 2011. Od té doby musel být termín jeho otevření kvůli problémům s protipožárním zabezpečením a dalším vážným stavebním nedostatkům už čtyřikrát odložen. Naposledy se tento týden na veřejnost dostaly informace, že nebude možné dodržet loni stanovené datum 27. října 2013 a podle hlavního technika stavby je nejbližším možným termínem příští rok.

Někteří odborníci však předpokládají, že letiště bude nutné kompletně přebudovat, takže by mohlo začít fungovat až v roce 2017 a náklady na něj mohou přerůst přes deset miliard eur (256 miliard korun) z původně plánovaných asi 2,5 miliardy. Už nyní se přitom vyšplhaly na téměř dvojnásobek původní částky.

OBRAZEM: Problémové berlínské letištěLetiště Berlin Brandenburg InternationalLetiště Berlin Brandenburg International | berlin-airport.de

Projekt samotný i hlavní město jsou v Německu kvůli problémům s dostavbou terčem obrovské kritiky i záplavy vtipů a dění okolo něj už přerostlo v horkou politickou kauzu. Velká část viny za současný tristní stav je připisována právě Wowereitovi, který stál v čele dozorčí rady letiště. V pondělí na tento post rezignoval, dobrovolně odejít z funkce primátora ale opakovaně odmítl.

Berlínská levicová opozice se ho proto pokusila sesadit předložením návrhu na vyslovení nedůvěry. V dnešním hlasování se pro něj vyslovilo jen 62 berlínských poslanců, proti odvolání Wowereita bylo 85 zákonodárců z vládní koalice sociálních a křesťanských demokratů.

Podle průzkumu pro dnešní vydání berlínského deníku B. Z. si primátorovu rezignaci přeje už 37 procent Berlíňanů.

Nové letiště, které ponese jméno bývalého západoněmeckého kancléře Willyho Brandta a má nahradit obě nynější, ale kapacitně už nevyhovující berlínská letiště Tegel a Schönefeld, se má stát třetím největším v Německu po Frankfurtu nad Mohanem a Mnichovu. Zpočátku chce ročně odbavit nejméně 27 milionů pasažérů, jeho kapacita má ale postupně narůst až na 45 milionů cestujících za rok.