Berlusconi slíbil, že podá demisi, až parlament schválí reformní balík

Klíčové hlasování v italském parlamentu naznačilo, že vláda premiéra Silvia Berlusconiho ztratila v dolní komoře orgánu většinu. Berlusconi poté jednal o svém dalším postupu s prezidentem Napolitanem, jemuž přislíbil, že až parlament schválí nový rozpočet a balík nutných reforem, podá demisi. Konečné hlasování se čeká v průběhu příštího týdne.

Zákonodárci dnes sice schválili zákon o státním závěrečném účtu za uplynulý rok, normu ale podpořilo pouze 308 z 630 poslanců. Opozice se hlasování zdržela, připojilo se k ní i mnoho koaličních poslanců. Už tak dost velký tlak na Berlusconiho odchod tím ještě více zesílil.

Šéf hlavní opoziční levicové Demokratické strany Pier Luigi Bersani vyzval hned po hlasování Berlsuconiho k rezignaci. Podle něj jinak Itálie riskuje, že ztratí přístup na finanční trhy. „S veškerou naléhavostí vás, pane premiére, žádám, abyste konečně vzal v úvahu situaci, a rezignoval,“ oslovil předsedu vlády.

Těsně před hlasováním navíc Berlusconiho „podrazil“ i jeho klíčový spojenec, šéf Ligy severu Umberto Bossi. „Požádali jsme premiéra, aby odstoupil,“ sdělil Bossi novinářům. Chce, aby mediálního magnáta v čele kabinetu nahradil Angelino Alfano z premiérovy strany Lid svobody. Berlusconi ale dosud úvahy o odstoupení odmítal.

Komentátoři připomínají, že hlasování o důvěře není pro Berlusconiho nic nového, v průběhu své politické kariéry jich přestál kolem padesáti. Nynější situace je však odlišná v tom, soudí komentátor BBC, že má velký přesah do celoevropské politiky.