Berlusconi těsně přežil hlasování o důvěře

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: wikimedia.org

Italský premiér Silvio Berlusconi těsně přežil další hlasování o důvěře jeho vládě. Podpořilo ho 316 poslanců, dolní komora parlamentu má 630 členů. Proceduru vyvolala úterní prohra středopravého kabinetu při hlasování o běžné rozpočtové zprávě. Prezident Giorgio Napolitano poté uvedl, že má vážné obavy, zda Berlusconiho vláda bude schopna přijmout životně důležitá rozhodnutí, mimo jiné vyřešit ekonomickou krizi.

Schopnost Berlusconiho vypořádat se s hospodářskými těžkostmi Itálie přitom zpochybňuje i dost analytiků. Podle nich by bylo lepší, kdyby došlo k pádu vlády a zem by do předčasných voleb řídil kabinet expertů. Předpokládají, že další politická krize je stejně pouze otázkou času a Italy dříve či později předčasné volby neminou. V zemi se nedávno konaly masové protesty proti úsporným opatřením vlády. Mnoho Italů má na ministerského předsedu zlost také kvůli jeho četným soukromým skandálům.

Berlusconi vyzval dopředu poslance k podpoře vlády s tím, že k ní neexistuje věrohodná alternativa. Podobné názory však mají i někteří odborníci. Podle nich v současné koalici zatím není nikdo, kdo by mohl mediálního magnáta nahradit. „Až bude mít skupina poslanců uvnitř jeho strany Lid svobody přesnou strategii, pak zřejmě budou Berlusconiho dny sečteny, ale k tomu ještě nedošlo,“ podotkl podle agentury Reuters politický komentátor Sergio Romano.

Dalším novinářům v Berlusconimu projevu k parlamentu zcela chyběl obsah. „Nevyjádřil ani jednu novou myšlenku. Absolutně nic. Úplné vakuum. Berlusconi se stal faktorem, který italskou politiku znehybňuje a zmrazuje,“ napsal list La Stampa.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.