Berlusconi už nechce kandidovat

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: wikimedia.org

Italský premiér Silvio Berlusconi, jehož vláda přišla v parlamentu o většinu, načrtl jasný scénář dalšího politického vývoje v zemi. Chce, aby zákonodárci nejprve schválili reformy, které požaduje Evropská unie. „Rezignuji hned, jak legislativa projde. Představuji si, že volby by se měly uspořádat na počátku února, já v nich nebudu kandidovat,“ prohlásil.

Očekává se, že parlament balík opatření na oživení ekonomiky a snížení dluhu schválí dříve než do konce měsíce, možná už do 14. listopadu. Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn už v úterý uvedl, že reformy by měly být schváleny „raději dříve, protože čas je základ“.

Berlusconi považuje předčasné volby za jediné možné řešení současné krize. V podobném duchu se nedávno vyjádřil i jeho klíčový spojenec, šéf Ligy severu Umberto Bossi, který premiéra v úterý vyzval k odchodu. Opozice by ale naopak dala přednost vládě národní jednoty. Toto řešení by zřejmě uvítaly i trhy.

Hodně tedy bude záležet na krocích prezidenta Giorgia Napolitana. Prezident uvedl, že se všemi politickými stranami zahájí konzultace po přijetí rozpočtových opatření.

Berlusconi každopádně už naznačil, že volebním lídrem jeho Lidu svobody by mohl bývalý ministr spravedlnosti a současný tajemník strany Angelino Alfano. Některé levicové deníky ale stále nevěří tomu, že Berlusconi má v úmyslu skončit, podle nich pořád hraje o čas.