Berlusconi vsadil na Ligu severu

Milánský soud Berlusconiho rozhodně nepotěšil.

Milánský soud Berlusconiho rozhodně nepotěšil. Zdroj: wikimedia.org

Bývalý italský předseda vlády Silvio Berlusconi a jeho strana Lid svobody před únorovými volbami opět vsadili na spojenectví s Ligou severu. Aliance by mohla podle průzkumů dohromady získat necelých třicet procent hlasů, což je stále o deset procentních bodů méně, než má levice. Strany přesto věří, že by spolu po hlasování mohly vytvořit vládu pravého středu.

Liga severu, vystupující proti imigrantům a usilující o přenesení části pravomocí z Říma do regionů, se uzavření paktu dlouho zpěčovala. Vadilo jí, že by se skandály proslulý Berlusconi chtěl opět stát premiérem. Mediální magnát nyní oznámil, že nechává otázku kolem šéfa vlády otevřenou.

„Rozhodneme se, až vyhrajeme,“ poznamenal. Dal však najevo, že by se smířil s postem ministra hospodářství. Premiérem by podle něj mohl být jeho stranický kolega Angelino Alfano. Berlusconi ovšem chce stát v čele koalice. „A hlava koalice naznačí, kdo bude kandidátem na šéfa vlády, pokud zvítězíme,“ dodal.

Kartami ještě může zamíchat odstupující premiér Mario Monti, jeho centristická aliance má ale zatím podporu jen 15 procent voličů.